Η προάσπιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ενότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η επιδίωξη πράσινης και δίκαιης μετάβασης, η ενίσχυση της ατζέντας για την κοινωνία και την υγεία, η προστασία ανθρώπων και συνόρων και η προώθηση του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο, είναι οι βασικές προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τις οποίες ανέλυσε στα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, Marc Calcoen.
Από την πλευρά τους, οι Έλληνες βουλευτές εστίασαν τις ερωτήσεις τους προς τον Βέλγο πρέσβη, στα θέματα που επηρεάζουν σημαντικά τη χώρα μας και κυρίως σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό πρόβλημα, την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Πλακιωτάκης, καλωσορίζοντας τον κ. Calcoen, επεσήμανε ότι «η βελγική προεδρία αναλαμβάνει το τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο, ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ καλείται να ολοκληρώσει σημαντικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί το 2023 σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, με ενέργειες και δράσεις που θα διαφυλάττουν τις δημοκρατικές αρχές της Ευρώπης και των πολιτών της και θα απομονώνει τις ακραίες φωνές.
«Είναι ευτυχής συγκυρία που αναλαμβάνει την προεδρία το Βέλγιο, μια βαθειά δημοκρατική χώρα, η οποία έχει μακράν εμπειρία των διαπραγματεύσεων και των συμβιβασμών που πρέπει να γίνουν ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και πιστεύω ότι έχει τα απαραίτητα εχέγγυα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.
«Ελλάδα και Βέλγιο έχουν κοινή οπτική γωνία προς την Ευρώπη. Και οι δύο χώρες είμαστε φιλοευρωπαϊκές και πάντοτε αγωνιζόμαστε από κοινού για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων, για να γίνει πιο ισχυρή η ΕΕ και να έχει λόγο σε περισσότερα θέματα στο κόσμο», αντέτεινε από την πλευρά του, ο Βέλγος πρέσβης στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στους στόχους της χώρας του, κατά την διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υπογράμμισε ότι «τους πρώτους τρεις μήνες κατάφερε και πέτυχε να ολοκληρώσει και να κλείσει πολλές, σημαντικές συμφωνίες», σημειώνοντας παράλληλα ότι «ακόμα όμως υπάρχουν ανοιχτά ζωτικά θέματα που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα».
Έμφαση έδωσε στην «ασφάλεια της ΕΕ και το μέλλον της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», επισημαίνοντας ότι «προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο ικανοί και αποτελεσματικοί και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τη στρατηγική μας και να βρούμε λύσεις, να δουλέψουμε για την ασφάλεια της ΕΕ και να βρούμε διπλωματικές λύσεις στα προβλήματα».
Απαντώντας στους προβληματισμούς που εξέφρασαν οι Έλληνες βουλευτές για τις κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ και το κράτος δικαίου, ο Βέλγος πρέσβης σημείωσε ότι είναι ανάλογα με το πώς βλέπει κάποιος το ποτήρι, μισοάδειο ή μισογεμάτο.
«Η ΕΕ δεν είναι τέλεια. Είναι πολλά τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα, αλλά πρέπει να δούμε και τι έχει κάνει μέχρι τώρα η ΕΕ, τι θα κάνει και πώς προσπαθεί να γίνει ισχυρότερη. Άρα, πρέπει να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Η ΕΕ είναι τόσο ισχυρή όσο είναι τα κράτη μέλη της. Πολλές φορές είναι δύσκολο οι πολίτες να καταλάβουν, αλλά οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες στην Ευρώπη αποφασίζουν αν η Ευρώπη θα προχωρήσει ή δεν θα προχωρήσει. Πολλά μπορούν να λυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά είναι πολύ περισσότερα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται σε εθνικό ή σε περιφερειακό επίπεδο. Άρα κάποια από τα προβλήματα τα οποία αναφέρατε, εμπίπτουν στο εθνικό επίπεδο και δεν είναι ο ρόλος μου εμένα να σχολιάσω τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα».
Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις των βουλευτών για την ανάγκη μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία, ο κ. Calcoen ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη πολιτική, ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες που έγιναν στην χώρα μας για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
«Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, υπήρξε μία συμφωνία για ένα νέο είδος οικονομικής διακυβέρνησης για την ΕΕ, που να προσπαθήσει να μειώσει το χρέος και να είναι πιο βιώσιμο, έτσι ώστε να μην υπάρχει η ίδια αυστηρότητα που υπήρχε στο παρελθόν, να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών για τις κυβερνήσεις, όταν για παράδειγμα υπολογίζουν τις αμυντικές δαπάνες. Επομένως, νομίζω ότι η ΕΕ προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της αυστηρής πολιτικής και μίας πιο επιεικούς πολιτικής, η οποία όμως να εξακολουθεί να επιτυγχάνει τους γενικούς στόχους σε ένα επίπεδο που να συγκλίνουν οι χώρες και οι πολίτες, γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ένας από τους κυριότερους στόχους στην οικονομική διακυβέρνηση είναι η σύγκλιση. Ίσως οι αυστηροί κανόνες να μην είναι τόσο χρήσιμοι, αλλά ούτε είναι χρήσιμοι οι χαλαροί κανόνες. Γι΄ αυτό θα πρέπει να βρεθεί ένας ισορροπημένος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τους επόμενους μήνες, είναι να δούμε αυτό το θέμα και να φροντίσουμε το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βεβαιωθεί ότι αυτό θα γίνει όσο γίνεται γρηγορότερα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Πρέπει να επαινέσουμε τις προσπάθειες που έκανε και κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα σε σχέση και με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο έθεσαν με επίταση οι Έλληνες βουλευτές, ζητώντας περισσότερη και αποτελεσματικότερη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα, ο Βέλγος πρέσβης στην Αθήνα υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας που υπεγράφη, τονίζοντας ότι έγινε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
«Η επιλογή που είχαμε ενώπιον μας για να υπογραφεί η Συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, ήταν, είτε να αφήσουμε τη λύση στο χάος των λαθροδιακινητών, είτε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, που μπορεί να μην είναι τέλεια βεβαίως, γιατί η τελειότητα είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε αυτό τον κόσμο, ειδικά στη πολιτική. Όμως θεωρώ ότι αυτή ήταν η βέλτιστη δυνατή λύση που μπορούσαμε να βρούμε, ώστε να υπάρχει ένα σύστημα το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Δηλαδή, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με έναν ορθό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο και σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη», επεσήμανε.
Παράλληλα, στάθηκε «στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που έρχονται στα σύνορα της, με την αλληλεγγύη την οποία έχει επιδείξει, γιατί έχει αποφασίσει να αποδεχτεί κάποιους ανθρώπους».
«Είναι σημαντικό να γίνει λόγος και για την παράνομη μετανάστευση, γιατί στην Ελλάδα ξέρουμε ότι συμβαίνει. Και δεδομένου ότι γηράσκει ο πληθυσμός, χρειαζόμαστε ανθρώπους να έρθουν στο εργατικό δυναμικό νόμιμα, και δεν θα πρέπει να αφήσουμε στους λαθροδιακινητές να αποφασίζουν τι είδους ανθρώπους θα διακινήσουν και θα φέρουν στη χώρα μας.
Αυτή είναι μία εναλλακτική λύση. Γιατί αν δεν είχε γίνει το Σύμφωνο, η εναλλακτική θα ήταν να συνεχιστεί το χάος στη λαθροδιακίνηση. Θα αφήναμε ουσιαστικά τη μεταναστευτική πολιτική στα χέρια των λαθροδιακινητών, στους ανθρώπους δηλαδή που δεν έχουν κανένα σεβασμό για τις πολιτικές μας, και αυτό θα ήταν απαράδεκτο.
Προσπαθήσαμε να βρούμε μία καλή ισορροπία. Χρειάζεται φυσικά δουλειά ακόμα, ως προς τις επιστροφές, είτε τις εκούσιες είτε τις αναγκαστικές, είτε με συμφωνίες με τρίτες χώρες, για να αποτρέπεται εξαρχής η μετανάστευση. Αυτά όλα είναι πράγματα που πρέπει και μπορούν να γίνουν, αλλά γενικά, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι κάναμε όσα έπρεπε να κάνουμε και η Ευρώπη θα είναι δυνατότερη πλέον χάριν σε αυτή τη Συμφωνία», κατέληξε ο Βέλγος πρέσβης.
Ερωτηθείς από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης βίας κατά των γυναικών, ο κ. Calcoen απάντησε ότι «φυσικά η ΕΕ θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα κατά την βελγική προεδρία, βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Αναφερόμενος στις εξωτερικές υποθέσεις σε σχέση και με την Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι «τώρα τις χειρίζεται ο αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Μπορέλα και ο ρόλος της προεδρίας είναι μειωμένος».
«Αν συγκρίνετε με το παρελθόν, ο ρόλος αυτός έχει μειωθεί. Φυσικά όμως μπορούμε πάντοτε να δώσουμε ένα κίνητρο, μία ώθηση. Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, το Βέλγιο ευθύς εξαρχής έχει υιοθετήσει μία πολύ ισορροπημένη προσέγγιση και έχουμε κάνει έκκληση να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουμε και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όμως πάντοτε μέσα στα όρια του ανθρωπιστικού και του διεθνούς δικαίου. Πάντοτε υποστηρίζαμε μία πολιτική λύση στην οποία πρέπει να συμβάλει η ΕΕ, με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρξει μία λύση δύο κρατών και θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την παλαιστινιακή Αρχή. Είναι πολύ δύσκολο αυτό το θέμα, διότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις μέσα στην ΕΕ και για αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ομοφωνία και ομοψυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι «η ΕΕ μπορεί να συμβάλει αν και οι δύο πλευρές θέλουν ειρήνη».
«Αυτός ο πόλεμος δεν προκλήθηκε από την Ουκρανία. Στην Ουκρανία επιτέθηκε ο μεγάλος και δυνατός της γείτονας, που είναι και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βέβαια υπάρχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και το δικαίωμα για την πάλη και τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ευρώπη και δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», είπε.
Τέλος, κληθείς να απαντήσει για την πολιτική της ΕΕ στο κυπριακό πρόβλημα, ο Βέλγος πρέσβης στην Αθήνα ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Φυσικά αυτό είναι ένα πρόβλημα. Όντως υπάρχει εδώ και 50 χρόνια αυτή η κατοχή και η ΕΕ βεβαίως υποστηρίζει αυτό που προσπαθούν να κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη, να βρεθεί δηλαδή μια λύση. Κατά αυτό τον τρόπο και εμείς υποστηρίζουμε τον ορισμό του ειδικού εντεταλμένου από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και η ΕΕ προτίθεται να υποστηρίξει, να βοηθήσει αυτές τις προσπάθειες. Αν μπορεί να κάνει κάτι η ΕΕ για να βοηθήσει να γίνει κάποια πρόοδος σε αυτό το θέμα, δεν θα διστάσει να το κάνει. Αλλά βασικά είναι μια διεργασία στην οποία ηγείται ο ΟΗΕ και εξαρτάται και πάλι από τις δύο πλευρές αν θέλουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία».
Ο Βέλγος πρέσβης στην Αθήνα έκλεισε την ενημέρωση προς τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική προστασία.
«Το Βέλγιο ανέκαθεν ήταν υπέρμαχος των κοινωνικών μέτρων προστασίας και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, με κάποιες διασκέψεις κοινωνικής προστασίας. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό και για την υγεία, όχι μόνο την θεσμική υγειονομική περίθαλψη, αλλά και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ελπίζω μέσα σε έξι μήνες να μπορέσουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», κατέληξε.
ΑΠΕ-ΜΠE