Υγεία

Εταιρεία Αλγολογίας: Η ιατρική κάνναβη εμφανίζεται ως το «νερό του Καματερού»


Πολλές γκρίζες ζώνες, επιτρέπουν σε επιτήδειους να «παίζουν» με το ζήτημα της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα, και να εκμεταλλεύονται τους ασθενείς, καταγγέλλει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας Μανώλης Αναστασίου.

Όπως αναφέρει, η Πολιτεία, οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί και πολλοί επιστήμονες, μέχρι τώρα, δεν έχουν ξεκαθαρισμένες απόψεις σχετικά με τη χρήση της Ιατρικής Κάνναβης στη χώρα μας. Αναφερόμενος στην δυνατότητα που έχουν πλέον επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στην καλλιέργεια, αλλά και στη διάθεση ιατρικής -φαρμακευτικής κάνναβης, επισημαίνει πως «Δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη ποιο θα είναι το τελικό προϊόν που θα παράγουν για ιατρική χρήση, οι 14 Εταιρείες με συνολικό ύψος επενδύσεων περίπου στα 350 εκ. ευρώ» και προσθέτει ότι εδώ και 3 περίπου χρόνια «έχει επιτραπεί η εισαγωγή των ελαίων καναβιδιόλης (CPD) σε διάφορες περιεκτικότητες, χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ, γιατί ανήκουν στα σκευάσματα διατροφής για τα οποία απαιτείται απλή γνωστοποίηση στον ΕΟΦ».

Ο Μανώλης Αναστασίου, εκπρόσωπος της χώρα μας στην European Pain Federation (EFIC) λέει στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Κάνναβη δεν μπορεί να είναι το «νερό του Καματερού».

«Αυτό είναι τεράστιο λάθος και απόλυτα καταστροφικό. Δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις και περνάνε λάθος μηνύματα. Πάνω σε αυτή τη βάση, κάποιοι δημιουργούν εμπορικά κυκλώματα, λαθραίες και παράνομες εισαγωγές μη πιστοποιημένων και αμφιλεγόμενων προϊόντων και ουσιών για εύκολο κέρδος επενδύοντας στην ελπίδα, την παραπληροφόρηση, την άγνοια και την αγωνία του ασθενή για το μέλλον της υγείας του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει είναι αμφίβολο ακόμη κι εάν έχουν και αυτή την ελάχιστη δράση του εικονικού (placebo) φαρμάκου. «Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς που τα έχουν χρησιμοποιήσει με δική τους πρωτοβουλία απογοητεύονται γρήγορα» αναφέρει αλλά παράλληλα, όπως λέει, η απογοήτευση αυτή τους οδηγεί ακόμη και στο να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους γιατρούς και στο σύστημα υγείας. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ακριβείς παρενέργειες από την  υπερβολική χρήση τέτοιων ουσιών, συχνά άγνωστης χημικής σύνθεσης και αμφιβόλου ποιότητας που πιθανά να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα» καταλήγει.

Όπως εκτιμά, η Ιατρική Κάνναβη όταν θα εισαχθεί ή παραχθεί στην Ελλάδα θα έχει πολύ περιορισμένη χρήση και με πολύ συγκεκριμένες -περιοριστικές -ενδείξεις. «Ειδικά για τη χορήγηση της σε χρόνια επώδυνα σύνδρομα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά», αναφέρει.

Ερωτηθείς για τον αν θα αξιοποιήσει η επιστημονική κοινότητα και στη χώρα μας, τις θεραπευτικές δυνατότητες της ιατρικής κάνναβης ή αν θα μείνουμε στην ιδεοληψία και στους ηθικούς αφορισμούς, πιστεύει πως «Θα κυριαρχήσουν οι ατομικές και συλλογικές ιδεοληψίες και δεν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν ανακαλύπτουμε τώρα τον τροχό αλλά βρισκόμαστε και σε ένα διεθνές περιβάλλον που δεν έχει ολοκληρώσει ιδανικά την απαιτούμενη συναίνεση σε θέματα ιατρονομικά και βιοηθικής».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις