Τράπεζες

Εθνική: Ολοκληρώνει τη συναλλαγή για το Frontier, απομειώνει τα NPE's


Εντός της ημέρας, αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και τη doValue, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής του χαρτοφυλακίου Frontier, συνολικού ύψους 6,1%. Με την εν λόγω κίνηση, η Εθνική απομειώνει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, «συρρικνώνοντας», μάλιστα, το δείκτη των NPE’s κάτω του 15% από το 30%.

Έρχεται, δηλαδή, ακόμη πιο κοντά στον στόχο που έχει θέσει η Διοίκησή της, για υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο αριθμό. Το χαρτοφυλάκιο Frontier εμπεριέχει 190.000 δάνεια, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι στεγαστικά, ενώ συμπεριλαμβάνοντα επιχειρηματικά και καταναλωτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τιτλοποίηση γίνεται χωρίς carve-out (μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 3 συστημικές τράπεζες.

Το Frontier των 6 δισ. ευρώ δίνει την ευκαιρία σε όποια εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων (servicer) το αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.), αναφέρουν οι πηγές της Εθνικής.

Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει κατεύθυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της και το επόμενο διάστημα, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier ΙΙ, αξίας 1,5 δισ.ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΕΤΕ