Οικονομία

Eurogroup: Η ρήτρα διαφυγής στο επίκεντρο - Δημοσιονομική ουδετερότητα το 2023


Αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη από τις διεθνείς εξελίξεις, αναμένει ο επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, αναφέροντας πως η ανάγκη να υπάρξει ευελιξία δικαιολογεί την απόφαση της Κομισιόν να διατηρήσει για ένα ακόμα χρόνο τη ρήτρα διαφυγής.

Ο ίδιος τόνισε, όμως, ότι η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τον στόχο της σταδιακής μετατροπής της δημοσιονομικής πολιτικής από υποστηρικτική φέτος σε ουδέτερη την επόμενη χρονιά και ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο θα υπάρξει μια δήλωση του Eurogroup αναφορικά με τη δημοσιονομική στάση για την επόμενη χρονιά.

Ο Ντόναχιου επεσήμανε ότι θα υπάρχει αντίκτυπος στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ το ράλι των τιμών σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων έχει υποστεί πλήγμα. 

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να μπορεί να αντιδρά στις εξελίξεις, ιδίως σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας. 

Εν συνεχεία, δήλωσε πως οι εξελίξεις αυτές και η παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως το 2023 δεν αλλάζουν το σχέδιο μετάβασης της στρατηγικής από ένα υποστηρικτικό περιβάλλον φέτος σε ένα ουδέτερο περιβάλλον στη συνέχεια. 

Αναφορικά με την τραπεζική ένωση, ο  επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι παραμένουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι και οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο τον Ιούνιο να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος για την επίτευξη μιας συμφωνίας.  

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι οι οικονομίες απέχουν πολύ από την κανονικότητα και για το λόγο αυτό επεκτάθηκε η ρήτρα διαφυγής και την επόμενη χρονιά και συμπλήρωσε ότι οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν γρήγορα αν απαιτηθεί, από τη συγκυρία.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι δεν προτείνεται ένα δωρεάν δημοσιονομικό ταξίδι, αλλά οι χώρες πρέπει να συνδυάσουν επενδύσεις με έλεγχο στις δαπάνες και ειδικά αυτές με υψηλό χρέος.

Αναφορικά με το 2023, ο ίδιος δήλωσε ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με πιο περιορισμένη και στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη.

Ο επίτροπος τόνισε ότι η ρήτρα παραμένει σταθερή, αλλά το περιβάλλον αλλάζει.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΕ να παρέμβει σε περίπτωση που βρεθούν μεγάλες αποκλίσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι δεν είναι μόνο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που δημιουργεί αντιξοότητες, αλλά και τα νέα κύματα της Covid-19 στην Κίνα και τα lockdown στις μεγάλες κινεζικές πόλεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και την ανάπτυξη, αλλά και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικά με το στέλεχος που θα πάρει τη θέση του Κλάους Ρέγκλινγκ, στη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι υποψήφιοι είναι τρία άτομα. Στη συνεδρίαση του ESM, η οποία θα λάβει χώρα στις 16 Ιουνίου, σκοπός είναι να υπάρξει συμφωνία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Eurogroup