Με σκοπό την προώθηση της εταιρικής κουλτούρας που αναδεικνύει άξιους ανθρώπους με βάση την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητά τους, ανεξαρτήτως φύλου, πραγματοποιήθηκε χθες η ημερίδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας - Μόνο Μπροστά, του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών και Επιχειρηματικότητας, που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων: ο ρόλος της Πολιτείας και της κοινωνίας στην προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η σημασία της κατάρριψης των στερεοτύπων για τις γυναίκες που ηγούνται επιχειρήσεων, η γυναίκα στον κλάδο της τεχνολογίας στην Ελλάδα σήμερα και η άρση των προκαταλήψεων στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων από τις γυναίκες.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του συνδέσμου, στην εισαγωγική ομιλία της, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ και μέλος της Επιτροπής Γυναικών Συνδέσμου ΑΕ|Ε, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε: «Σήμερα η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι εντυπωσιακή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 1/3 των επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης διοικούνται από γυναίκες, σύμφωνα με το Global Entrepreneurship Monitor. Βλέπουμε σήμερα ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες γίνονται επιχειρηματικοί ηγέτες, είτε αναπτύσσοντας τη δική τους επιχειρηματική ιδέα, είτε διοικώντας πολυεθνικούς ομίλους και κορυφαίους κολοσσούς της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής».
Πέρσι στην Αμερική, ο αριθμός των γυναικείων επιχειρήσεων έφτασε στα 13 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 42% του συνόλου των επιχειρήσεων. Είναι ένα ποσοστό που σύντομα ελπίζουμε να φτάσουμε και στην Ελλάδα, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται γύρω στο 25%, αν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη παρά τη δεδομένη πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας, σημείωσε.
Αναφορικά με τις διακρίσεις και τις έμφυλες ανισότητες που παρατηρούνται ακόμα, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ είπε ότι σχετίζονται με την περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια, την έλλειψη δικτύων και καθοδήγησης, τις ευρύτερες διακρίσεις φύλου και φυσικά τα κοινωνικά στερεότυπα ως προς τον ρόλο των γυναικών.
«Από την πλευρά μας, τόσο ως ΕΒΕΑ, όσο και ως ΕΕΔΕΓΕ, συνέχισε η κ. Εφραίμογλου, θα συνεχίσουμε τις δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Όπως τα προγράμματα reskilling και upskilling για άνεργες γυναίκες τα οποία θεωρούμε κορυφαία προτεραιότητα, για να μη μεγαλώσει περαιτέρω το έμφυλο χάσμα κατά την ψηφιακή μετάβαση. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η ένταξη γυναικείων νεοφυών επιχειρήσεων από ολόκληρη την Ελλάδα στη Θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ.
Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες δικτύωσης των γυναικών επιχειρηματιών με παράγοντες της διεθνούς σκηνής, καθώς και με επιχειρήσεις άλλων χωρών, με στόχο να τους ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και να τονώσουμε την εξωστρέφεια. Επίσης, θα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με την Πολιτεία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να θεσπιστούν μέτρα που διευκολύνουν την εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία της η πρόεδρος.
Ο πρόεδρος του ΣΑΕ|Ε, Σίμος Αναστασόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι «στον σύνδεσμο, πιστεύουμε ακράδαντα στην ισότητα των φύλων και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υιοθέτηση μια εταιρικής κουλτούρας που θα αναδεικνύει άξιους ανθρώπους με βάση την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητα τους, ανεξαρτήτως φύλου ή προτιμήσεων».
H πρόεδρος της επιτροπής Γυναικών του ΣΑΕ|Ε, Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο, καθόρισε το πλαίσιο της εκδήλωσης με σύντομη αναφορά στην επικείμενη θεματολογία. Ξεκινώντας με τον ορισμό της «γυναικείας» επιχείρησης, τόνισε πως είναι συγκλονιστική η αλλαγή που σημείωσε η γυναίκα στον επαγγελματικό στίβο τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας μόνη της «αιώνες καθυστέρησης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Κατά την κ. Θεοδοσίου, η γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μελέτη περίπτωσης αλλά ως σύνηθες φαινόμενο και η ισότητα ως οδηγός ανάπτυξης.