Ο συντονισμός δράσεων μεταξύ κυβέρνησης, δήμων και φορέων του Πειραιά για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου, εκπροσώπων της αστυνομίας, εμπλεκόμενων εκπροσώπων υπουργείων, δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και εκπροσώπων της "Πανπειραϊκής Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων Πολιτών".
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι έως τώρα υπήρξε πολύ καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στην προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ανέφερε ότι το «προαναχωρησιακό» κέντρο στο Σχιστό, θα είναι έτοιμο πριν τις 18 Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε ότι στη σημερινή σύσκεψη, παρουσιάστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης ολόκληρος ο σχεδιασμός για την - εντός πολύ συγκεκριμένης προθεσμίας - ολοκλήρωση της εγκατάστασης των 5 κέντρων (Hotspots) στα νησιά, και των δύο «προαναχωρησιακών» κέντρων στο Σχιστό της Αττικής και στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι εξηγήθηκαν όλοι οι όροι και οι κανόνες υπό τους οποίους θα λειτουργούν τα «προαναχωρησιακά» αυτά κέντρα, με τη συμφωνία και της ΕΕ. Τόνισε επίσης, ότι δεν θα είναι κέντρα κράτησης αλλά ελεύθερης εισόδου και εξόδου, ελεγχόμενα στη διάρκεια της ημέρας και κλειστά και φυλασσόμενα στη διάρκεια της νύχτας. Η δυναμικότητά τους θα καθοριστεί με βάση τις δυνατότητες του υπουργείου Άμυνας, που για το Σχιστό δεν μπορεί να ξεπεράσει κατά τη ρεαλιστικότερη εκτίμηση τα 1500 άτομα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα - πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας - μιλάμε για μικρότερο αριθμό.
Εξηγώντας για ποιον λόγο δεν έχουν επιλεχθεί ως χώροι αποβίβασης μεταναστών τα άλλα λιμάνια της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος, ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε δραστικά στην αποσυμφόρηση του προβλήματος στην Αττική ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες κρατικές υποδομές σε αυτά τα λιμάνια, που θα βοηθούσαν στη διαχείριση της προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών.
«Ο Πειραιάς έχει ως γνωστόν τις περισσότερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη δεν έχει καμία», τόνισε ο κ. Δρίτσας, ο οποίος ωστόσο δεν απέκλεισε στο νέο σχεδιασμό του υπουργείου για τα κρατικά ναυλωμένα πλοία μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών, τη δημιουργία κάποιας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με άλλο λιμάνι εκτός του Πειραιά. Στην Αττική εξάλλου, βρίσκονται και τα κρατικά κέντρα των αιτούντων άσυλο, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αυτό που υπάρχει είναι μικρής δυναμικότητας – σημείωσε ο υπουργός. Αναφερόμενος στις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Δρίτσας είπε ότι δεν θα πρέπει να βλέπουν φοβικά την εγκατάσταση των προσφύγων - όπως και στο Σχιστό, όπου ο χώρος στο σημείο όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι πρόσφυγες, δεν είναι κατοικημένος.
Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σε δηλώσεις του διαπίστωσε πως η ενημερωτική αυτή σύσκεψη για τις μεταναστευτικές ροές στον Πειραιά και τη δημιουργία κέντρου στο Σχιστό, έγινε καθυστερημένα. «Σίγουρα ήταν μια χρήσιμη και απαραίτητη ενημέρωση και επαναλαμβάνω ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί» τόνισε ο κ. Μώραλης, εκτιμώντας πάντως, πως η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα υπάρχει πιο σταθερή επικοινωνία. Ο δήμαρχος Πειραιά, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του, ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε βάθος χρόνου - και αυτό είπε, «είναι κατανοητό από πλευράς των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά».
«Δεν μπορείς να έχει γι’ αυτό το θέμα ένα σίγουρο σχεδιασμό και δεν μπορούν να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τις τοπικές κοινωνίες» σημείωσε ο δήμαρχος Πειραιά και πρόσθεσε ότι «ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο, και όλοι θα πρέπει να επωμιστούμε ένα κομμάτι της επιβάρυνσης αυτής».
«Είμαστε στη μάχη που υπάρχει και στην Ευρώπη, μεταξύ του φόβου και υπερβολών για την ασφάλεια από τη μία πλευρά, και της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Εμείς είμαστε στη δεύτερη πλευρά» δήλωσε ο κ. Μώραλης και τόνισε ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς». Εκτίμησε επίσης, ότι θα πρέπει να περάσει ένα μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες, ότι δεν πρέπει να υπάρχει έντονος φόβος, ενώ για τη λειτουργία του κέντρου στο Σχιστό, ανέφερε πως στη σημερινή σύσκεψη δόθηκαν κάποιες απαντήσεις που ήταν ικανοποιητικές. Αναφερόμενος τέλος, στο λιμάνι του Πειραιά, πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί ανασχετικά και ως προς το κύμα των προσφύγων, όταν δεν θα μπορεί να εκτονωθεί το κύμα αυτό στα βόρεια σύνορα της χώρας.