Κρατικές υπηρεσίες απ’ όλο τον κόσμο βομβάρδισαν φέτος το Facebook με αιτήματα για την άρση του απορρήτου και τη χορήγηση στοιχείων χρηστών, που θεωρήθηκαν «ύποπτοι», ή «κίνησαν την περιέργεια» διωκτικών αρχών και μυστικών υπηρεσιών.
Οι αιτήσεις ήταν φέτος περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία του Facebook στην εξαμηνιαία έκθεση διαφάνειας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, υποβλήθηκαν 59.229 αιτήματα, περίπου 27% περισσότερα από πέρυσι.
Από τις ελληνικές αρχές ζητήθηκαν δεδομένα για 398 χρήστες. Το Facebook αποδέχθηκε περίπου 3 στα 4 αιτήματα και έδωσε στοιχεία για 287 χρήστες.
«Δεν δίνουμε στις κυβερνήσεις απευθείας πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών μας», δήλωσε ο Κρις Σοντερμπι, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Facebook και υπεύθυνος για την έκθεση. «Η εταιρεία εξετάζει κάθε αίτημα ξεχωριστά, ανεξάρτητα από τη χώρα, και δεν διστάζει να τα απορρίψει εφόσον στερούνται νομιμότητας».
Αποτέλεσμα της στάσης του Facebook είναι και το ότι οι αιτήσεις κρατικών υπηρεσιών για να «κατέβει» μια ανάρτηση που θεωρήθηκε παράνομη, μειώθηκαν κατά 83% και ήταν μόλις 9.633 (από 53.829 την προηγούμενη χρονιά).