Επιχειρήσεις

Φαβορί για Forthnet η BCP -Διαπραγματεύσεις για εξαγορά


 H βρετανική επενδυτική εταιρεία BC Partners εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος αγοραστής της Forthnet, την οποία μπορεί να αποκτήσει εξαγοράζοντας τα δάνεια της και τις μετοχές της που κατέχουν οι τράπεζες. Μέσω αυτής θα αποκτήσει και την  συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα NOVA, που θα είναι σημαντική πηγή εσόδων και παράλληλα μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη-επέκταση εργασιών της μητρικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Προσφορές έχουν καταθέσει επίσης το γκρουπ Duet Private Equity και ο όμιλος Κυριακού μέσω Antenna, που ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη NOVA.

Mετά την πρώτη αξιολόγηση των προσφορών από τη Nomura, που ενεργεί ως σύμβουλος των πωλητριών τραπεζών, οι τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την BC Partners, θέτοντας χρονικό όριο ενός μηνός.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα κληθεί σε διαπραγμάτευση η Duet, την οποίας η οικονομική προσφορά δεν υστερεί και μπορεί να αποτελέσει βάση για τελική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ξένοι επενδυτικοί οίκοι προσφέρουν περί τα 47 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσουν δάνεια της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αντιστοιχεί σε “κούρεμα” πάνω από 80%, ελάχιστα μικρότερο εκείνου που είχαν συμφωνήσει οι τράπεζες με την “Alter Ego” του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος απέσυρε τελικά το ενδιαφέρον του.

Οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο προσφορών είναι ότι η BC Partners

  • Δεν ζητάει «κούρεμα» προμηθευτών
  • Εγγυάται τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης στην Forthnet, ώσπου να εγκριθεί  από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) η μεταβίβαση του ελέγχου της.
  • Δέχεται να εξοφλήσει τοις μετρητοίς το υπόλοιπο των δανείων που θα απομείνει μετά το κούρεμα

Η Duet προσφέρει οριακά υψηλότερο τίμημα, αλλά λιγότερα μετρητά. Το σχέδιο της προβλέπει μετοχοποίηση δανείων, μέσω της οποίας θα αποκτήσει την πλειοψηφία μετοχών και τον έλεγχο της Forthnet.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετοχοποίηση των δανείων που θα εξαγοραστούν προβλέπεται και στην πρόταση του Antenna. Η προσφορά του ομίλου Κυριακού περιλαμβάνει άμεση προπληρωμή μέρους των τραπεζικών υποχρεώσεων της Forthnet που θα εξαιρεθούν από το “κούρεμα”

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα