Επιχειρήσεις

Folli Follie: Έγκλημα χωρίς κατηγορητήριο!


Ανενόχλητα από τη Δικαιοσύνη παραμένουν τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και τα υπόλοιπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Folli Follie, παρότι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές αρχές είναι επαρκή για να στηρίξουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Γιάννης Δραγάτσης, διενεργεί μια δύσκολη προκαταρκτική εξέταση, χωρίς μάλιστα να έχει στα χέρια του μηνυτήρια αναφορά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι υποχρεωμένη, βάσει του νόμου, να υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές όταν διαπιστώνει από τους ελέγχους της την τέλεση αδικημάτων.

Προς το παρόν, τα μόνα αποτελέσματα που υπάρχουν από τις ενέργειες του εισαγγελέα είναι τα δύο βουλεύματα που εκδόθηκαν για τη δέσμευση τραπεζικών και χρηματιστηριακών λογαριασμών οκτώ μελών του δ.σ. της εταιρείας, του υπεύθυνου για τις δραστηριότητες στην Ασία και του ορκωτού ελεγκτή που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις του 2017.

Ενώ οι λογαριασμοί δεσμεύθηκαν, όμως, οι ύποπτοι για την τέλεση κακουργημάτων όχι μόνο παραμένουν… αδέσμευτοι, ενώ τουλάχιστον ένας εξ αυτών, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου και να ισχυρίζεται ότι είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της Folli Follie.

Το πρόβλημα ότι δεν έχει καταρτισθεί ακόμη και το κατηγορητήριο από τον εισαγγελέα, το οποίο προφανώς θα είναι ογκωδέστατο και θα αφορά, όπως προκύπτει από τα βουλεύματα για τις δεσμεύσεις λογαριασμών, κακουργηματικές κατηγορίες για απάτη, χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με τους γνωστούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης, η προκαταρκτική εξέταση μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια, αλλά μια υπόθεση όπως αυτή της Folli Follie δεν προσφέρεται για αργόσυρτες διαδικασίες, όπως τονίζουν νομικοί, καθώς εμπλέκονται πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και διεθνή επιχειρηματική δραστηριοποίηση, τα οποία είναι πιθανό να διαφύγουν στο εξωτερικό, να επιχειρήσουν παρακώλυση των δικαστικών ερευνών, ή να τελέσουν νέα αδικήματα.

Οι εισαγγελικές αρχές θα μπορούσαν να κινηθούν άμεσα τουλάχιστον για ένα αδίκημα, που είναι ήδη επαρκώς στοιχειοθετημένο: όπως αναφέρεται και στο βούλευμα για τη δέσμευση των λογαριασμών του υπεύθυνου για την ασιατική θυγατρική και του ορκωτού ελεγκτή, υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις» ότι ήταν ανακριβείς οι οικονομικές καταστάσεις όχι μόνο του 2017, αλλά και του 2016, ενώ ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προχώρησε σε τοποθέτηση μετοχών σε επενδυτές μετά τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων 2016 και άντλησε 23 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον ορισμό της χειραγώγησης αγοράς σε βαθμό κακουργήματος (τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 10 έτη), σύμφωνα με το νόμο 4443/2016, καθώς υπήρξε δημοσιοποίηση παραπλανητικών πληροφοριών, από την οποία ο βασικός μέτοχος αποκόμισε μεγάλο οικονομικό όφελος.

Το ερώτημα που τίθεται από νομικούς είναι αν θα ήταν σκόπιμο, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να ασκηθούν οι πρώτες ποινικές διώξεις για την κατηγορία που είναι ήδη επαρκώς στοιχειοθετημένη, ώστε να κληθούν σε απολογία η εμπλεκόμενη και να αποφασισθεί αν θα πρέπει να τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, ή ακόμη και προσωρινή κράτηση.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο εισαγγελέας περιμένει να ασκήσει διώξεις αφού συγκροτήσει το πλήρες κατηγορητήριο για όλα τα αδικήματα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πολύμηνη καθυστέρηση, σε μια υπόθεση που απαιτεί γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις από τις αρχές, καθώς έχει τραυματισθεί σοβαρά η αξιοπιστία της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα