Τα ανησυχητικά σημάδια αναζωπύρωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα υποχρέωσαν την κυβέρνηση, καθ΄υπόδειξη των επιδημιολόγων, να επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας σε καταστήματα και υπηρεσίες, ενώ ενεργοποιεί περιοριστικά μέτρα τα οποία το τελευταίο διάστημα είχαν ατονήσει.
Συγκεκριμένα, την υποχρεωτική χρήση μάσκας από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, σε καταστήματα λιανικής & υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής, ανακοίνωσε σήμερα (28/7) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παράλληλα το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ασανσέρ, πλοία, αεροπλάνα καθώς και σε καταστήματα εστίασης για τους εργαζόμενους. Ο υφυπουργός απηύθυνε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχει δυνατότητα για τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων ενώ ανέφερε ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας ανέρχεται στα 150 ευρώ. Όπως τόνισε είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται συναθροίσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός μέχρι τις 26 Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα είναι 4.193 ενώ τα ενεργά ανέρχονται σε 429. Παράλληλα, από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ο αριθμός εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 1.294.798 άτομα ενώ έχουν διεξαχθεί συνολικά από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ανά πύλη εισόδου στη χώρα 171.138 έλεγχοι (τεστ COVID-19).
Συνολικά ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου σε 344. Ειδικά για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι αυτές των Βαλκανίων.
Τι θα γίνει με τους ναούς
Ο Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στους χώρους λατρείας και πως στη συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών οι κανόνες τηρούνται. Εξήγησε ότι αυτή την ώρα δεν εξετάζονται περαιτέρω μέτρα και εάν προκύψει τέτοια ανάγκη θα γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και μετά από πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
«Όσον αφορά στην αύξηση εγχωρίων κρουσμάτων η κατάσταση δεν πρέπει ναι μεν να δημιουργεί πανικό αλλά ούτε και εφησυχασμό», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον δείκτης RT, μια παράμετρος που όπως είπε παρακολουθείται στενά από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, σε συνδυασμό με τις ιχνηλατήσεις των εγχωρίων κρουσμάτων και τις σχετιζόμενες με Covid-19 νοσηλείες και νοσηλείες σε ΜΕΘ είναι γύρω στο 0,4 όπως εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ. Το γεγονός πως ο αριθμός αυτός είναι σχετικά μικρός δεν οδηγεί σε εφησυχασμό.
Η αύξηση κρουσμάτων σε αστικά κέντρα όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, τόνισε ο N. Χαρδαλιάς.
Μεγάλος κίνδυνος από τα «ορφανά» κρούσματα
Σημειώνεται, ότι οι επιδημιολόγοι εκφράζουν πλέον ανοιχτά φόβους για νέα έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Αττική και βασική αιτία όχι τα εισαγόμενα κρούσματα (τουρίστες), αλλά τη μη τήρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας (αποστάσεις, χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών), από την πλειονότητα των πολιτών.
Η ανησυχία των επιδημιολόγων δεν βασίζεται μόνο στην καθημερινή αύξηση κρουσμάτων (χθες ανακοινώθηκαν 35 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 17 στην Αττική), αλλά στην ύπαρξη αρκετών «ορφανών» κρουσμάτων, με άγνωστη την προέλευσή τους. Αυτό ενισχύει την πιθανότητα αύξηση της διασποράς και μάλιστα στην φάση που θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πιθανότητα ενός δεύτερου πανδημικού κύματος στην Ευρώπη.