Αγορές

"Φθηνές" οι ελληνικές μετοχές λένε Citigroup, HSBC και Jefferies


Συνεχίζεται το μπαράζ θετικών εκθέσεων ξένων οίκων για το ελληνικό χρηματιστήριο, με αισιόδοξες προβλέψεις για την  πορεία των ελληνικών μετοχών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ακόμη «φθηνές», αν και οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται σε υψηλά 14μήνου, έχοντας υπερκαλύψει τις απώλειες λόγω πανδημίας.

Οι ξένοι αναλυτές επικαλούνται τις χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκών και αναδυόμενων αγορών, τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις και τις προοπτικές κερδοφορίας στην τρέχουσα και την επόμενη χρήση.

Ομως, η πείρα δείχνει ότι όταν τέτοια μπαράζ αισιόδοξων προβλέψεων  εκδηλώνονται συνήθως όταν τα διεθνή επιθετικά funds  έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις τους και ετοιμάζονται για ρευστοποιήσεις...

Σε ανάλυση της η Citigroup διατυπώνει την άποψη ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν αρκετά «φθηνές» σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες, καθώς ο λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) βρίσκεται μόλις στο 13.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αντίστοιχος δείκτης 12μήνου διαμορφώνεται στο 20, με τις αμερικανικές μετοχές να έχουν Ρ/Ε 23 και τις γερμανικές 16,6.

Η Citigroup εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του ΧΑ θα αυξηθούν κατά 57,2% φέτος έναντι πτώσης 14,8% το προηγούμενο έτος.
Θα είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το +63,5% των γαλλικών εισηγμένων και το +57,7% των ιταλικών.

Για την μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών θα διαμορφωθεί στο 6,8%, ένα από τα καλύτερα επίπεδα διεθνώς.

Σύμφωνα με την HSBC η σχέση αποτίμησης/κερδών της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι ελκυστική, με το Ρ/Ε σημαντικά χαμηλότερο των αναδυόμενων αγορών ως σύνολο και με ταχύτερο ρυθμό αύξησης κερδών. Το Ρ/Ε διαμορφώνεται στις 10,5 φορές για το 2021 και στο 8 με τα προβλεπόμενα κέρδη του 2022.

Η HSBC τονίζει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση 4,4% το 2021 και προβλέπει αύξηση των κερδών 19,6% φέτος και 32% το 2022.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου Jefferies, ο δείκτης Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 11,8, και η μερισματική απόδοση στο 3,8%, που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη (2,67% στην Ευρωζώνη και 2,79% στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης).

Οι αναλυτές της Jefferies εκτιμούν ότι το ΧΑ θα παρουσιάσει ακόμη καλύτερη εικόνα στη συνέχεια, καθώς οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount έναντι των ευρωπαϊκών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών (με το discount των μη τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών να υπερβαίνει το 40% και τις τράπεζες να διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% έναντι των περιφερειακών τραπεζών της ΕΕ), οι ελληνικές μετοχές ππππροσφέρουν μια ελκυστική σχέση ρίσκου - απόδοσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα