Η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας εισηγήθηκε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, στο πλαίσιο των μέτρων για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα εγκριθεί ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αυτήν την υποχρέωση. Η επιτροπή εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ακόμη και σε μη υγειονομικούς που εκτίθενται σε κίνδυνο ή θα μπορούσαν να εκθέσουν άλλους.
Το ζήτημα δεν αποκλείεται να τεθεί και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο διάγγελμα το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα απευθύνει τη Δευτέρα.
Συστήνεται επίσης να χρησιμοποιούνται εμβόλια βασισμένα στην τεχνολογία mRNA για να ανακοπεί η εξάπλωση της Δέλτα, επειδή προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.
Στην πρότασή της η επιτροπή εκφράζει επίσης ανησυχία για το «πολύ χαμηλό» ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των εργαζομένων στον ιατρο-κοινωνικό τομέα που έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ανάπηρους ανθρώπους. Σημειώνει μάλιστα ότι μόνο το 40% των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.
Χαμηλό, γύρω στο 50% είναι επίσης το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών, των ευπαθών ατόμων ηλικίας 40-60 ετών και των ευπαθών νέων, ιδίως των παχύσαρκων.
Η επιτροπή σύστησε να λαμβάνονται τοπικά μέτρα στις γεωγραφικές ζώνες που πλήττονται περισσότερο, «ακόμη και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
«Ένα τέταρτο κύμα που θα συνδεόταν με την παραλλαγή Δέλτα μπορεί να ξεσπάσει γρήγορα και αυτό θα είχε αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, παρά το αυξημένο επίπεδο του εμβολιασμού» που ωστόσο κρίνεται ακόμη «ανεπαρκές». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν, η παραλλαγή Δέλτα ευθύνεται για περίπου το 50% των νέων μολύνσεων στη Γαλλία.