Διεθνή

Γαλλία: Στο στόχαστρο των αρχών επικεφαλής του ομίλου LafargeHolcim


Στο στόχαστρο των γαλλικών  αρχών βρίσκεται ο επικεφαλής του ομίλου LafargeHolcim Ερίκ Ολσέν, για την χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Ειδικότερα, η γαλλοελβετική  εταιρεία σκυροδέματος φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανέφερε πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία.

Ο Ολσέν, 53 ετών, επικεφαλής της διεύθυνσης ανθρωπίνων πόρων και κατόπιν αναπληρωτής γενικός διευθυντής του γαλλικού ομίλου Λαφάρζ την εποχή που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος μετά τη συγχώνευση με την ελβετική Ολτσίμ, αντιμετωπίζει έρευνα για «χρηματοδότηση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και διότι «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τρίτων», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Ετέθη υπό κράτηση την Τετάρτη, μαζί με άλλα δύο πρώην ανώτατα στελέχη του ομίλου. Τον Μπρουνό Λαφόν, διευθύνοντα σύμβουλο της Λαφάρζ από το 2007 μέχρι το 2015· και τον Κριστιάν Ερό, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ομίλου, αρμόδιο για τη δραστηριότητα σε διάφορα κράτη στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Οι Λαφόν και Ερό συνεχίζουν να τελούν υπό κράτηση και να ανακρίνονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εταιρεία φέρεται να είχε αγοράσει πετρέλαιο από το ΙΚ, παραβιάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011, αλλά και να είχε καταβάλει χρήματα μέσω ενδιάμεσου για να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιό της στην Τζαλαμπίγια .

Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2014, η θυγατρική της εταιρείας στη Συρία (Lafarge Cement Syria, LCS) μοίρασε περίπου 5,6 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 500.000 δολαρίων και πλέον στην οργάνωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με μια αναφορά της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Baker McKenzie.

Η LCS κατηγορείται εξάλλου ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σύρων υπαλλήλων της, που απέμειναν στο εργοστάσιο απροστάτευτοι ενώ η διεύθυνσή του είχε αποχωρήσει από τη Συρία το καλοκαίρι του 2012.

Την 1η Δεκεμβρίου άρχισε επίσημη έρευνα σε βάρος άλλων τριών πρώην στελεχών της Λαφάρζ, ανάμεσά τους δύο πρώην διευθυντών του εργοστασίου στην Τζαλαμπίγια.

Οι εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα θέλουν να επαληθεύσουν ότι η διεύθυνση του ομίλου ήταν ενήμερη για την κατάσταση.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2016, έναν χρόνο μετά τη συγχώνευση της Λαφάρζ με την Ολτσίμ. Ο Ερίκ Ολσέν, που ονομάστηκε γενικός διευθυντής του ομίλου τον Απρίλιο του 2015, παραιτήθηκε δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο Λαφόν επίσης παραιτήθηκε από την εταιρεία.

Ο γαλλοελβετικός όμιλος απασχολεί συνολικά 90.000 ανθρώπους σε περίπου 80 χώρες.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις