Οικονομία

Γεννηματά: To υπερταμείο να λειτουργεί προς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι για εκποίησή


Απαισιόδοξη δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στην 6η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), σχετικά με την προοπτική να υπάρξει συναίνεση και συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και την οικονομία. Η πρόεδρος απέδωσε αυτή την απαισιοδοξία στα κομματικά οφέλη που θέλει να αποκοιμίσει, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, πρόσθεσε ότι αυτή η τακτική «δεν υπηρετεί το στόχο της ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδύσεων και της επιστροφής των Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα μας» και συμπλήρωσε ότι «ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης, ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του υπερταμείου, να λειτουργήσει για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι για την εκποίησή της, και εξήγησε ότι μόνο έτσι θα γίνει κατανοητό ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και έχει βγει από την τροχιά των μνημονίων.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, παράλληλα με ένα ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, κυρίως στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Για το μεταναστευτικό, η κυρία Γεννηματά επανέλαβε τη θέση του ΚΙΝΑΛ ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ για τις εργασιακές σχέσεις σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να καθορίζει ο υπουργός τις εξελίξεις δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά. Τη σημασία των πολιτικών στήριξης της οικογένειας, αλλά και θέματα που σχετίζονται με το ισοζύγιο μετανάστευσης, ανέδειξε στην ομιλία του ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, editorial director της διαΝΕΟσις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πρόσφατη έρευνα του διαΝΕΟσις, έδειξε ότι πλέον, και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία, στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο. Από το 2011 και μετά, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μέχρι το 2050 θα είμαστε λιγότεροι (8,8 εκατομμύρια σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο) και γηραιότεροι (το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, από 1/5 σήμερα).

Οι σημαντικές προκλήσεις που προκύπτουν από αυτό το φαινόμενο, όπως αναφέρει η έρευνα, είναι πολυάριθμες, και η διαΝΕΟσις έχει ήδη αρχίσει να τις επισημαίνει στον δημόσιο διάλογο. Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και η εθνική επιβίωση είναι τα ζητούμενα σχετικά με το πρόβλημα της υπογονιμότητας, όπως ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Γήρανσης, Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Ο κ. Νεκτάριος σημείωσε ότι πρέπει να σχεδιαστεί εξ αρχής το θέμα της εκπαίδευσης, ενώ σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να αυξηθεί η αναπαραγωγή του γηγενούς πληθυσμού, με βασικότερο να υπάρχει σοβαρή ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να αναμορφωθεί και το ασφαλιστικό σύστημα. Ιδιαίτερα για τους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως είπε, οι ρυθμοί του 1% για τα επόμενα χρόνια δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες.

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο καθηγητής Νίκος Αυλώνας, πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας, επισκέπτης καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο, σύμβουλος Αειφορίας ΕΕΝΕ, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά πολύ λίγες εταιρείες. Ωστόσο, αυτές που ασχολήθηκαν δεν το έκαναν μόνο για καλό σκοπό: το 50% είχε και αύξηση στα έσοδά τους. Υπάρχει μία χρονική απόσταση της χώρας μας, περίπου δέκα χρόνων σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις υπεύθυνες επενδύσεις. Για να φτάσει ο βηματισμός μας τις διεθνείς εξελίξεις χρειάζεται έμφαση στον κομμάτι της παιδείας σημείωσε ο κ. Αυλώνας.

Τέλος, ο Νεκτάριος Δεμενόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής Δημοσίων και Επενδυτικών Σχέσεων του ΟΛΠ, αναφέρθηκε στην σημασία των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά για την κοινωνία και την οικονομία μας, με την έμφαση να δίνεται στην βιώσιμη ανάπτυξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις