Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ψήφισε επιστολικά για τις σημερινές κρατιδιακές εκλογές στον τόπο κατοικίας του, το Βρανδεμβούργο. Στις 18:00 (τοπική ώρα) που θα κλείνουν οι κάλπες, εκείνος θα υποδέχεται ως οικοδεσπότης μαζί με τη Ναμίμπια ξένους ηγέτες στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον.
Το δικό του (πολιτικό) μέλλον ωστόσο, θα κρίνεται εν πολλοίς στο κρατίδιο και στο αν το κόμμα του, το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD), θα χάσει εκεί την πρωτιά για πρώτη φορά από το 1990.
Με τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, ένα κρατίδιο που συνορεύει με το Βερολίνο, αλλά και με την Πολωνία, με το μεταναστευτικό και την οικονομία στην κορυφή της ατζέντας, ολοκληρώνεται η φετινή εκλογική χρονιά που έφερε ξεκάθαρες ήττες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) και εμπέδωση της ανόδου των άκρων. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι άνω των 16 ετών καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο και να κρίνουν τη μέχρι τώρα κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ SPD, Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και Πρασίνων υπό τον δημοφιλή Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD), ο οποίος, στην ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την ήττα, δήλωσε ότι εάν το κόμμα του τερματίσει δεύτερο, θα παραιτηθεί.
Ίσως η «απειλή» Βόιντκε να βρήκε τον στόχο της. Καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το SPD ακολουθούσε την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και μάλιστα με διαφορά τουλάχιστον 5-6 μονάδων, αλλά την τελευταία εβδομάδα η διαφορά έχει περιοριστεί στο όριο του δημοσκοπικού λάθους, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για ένα απολύτως ανοιχτό αποτέλεσμα απόψε. Για την τρίτη θέση η μάχη δίδεται μεταξύ του CDU και της νεοσύστατης «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού για την είσοδό τους στην Βουλή. Την ίδια ώρα φαίνεται απίθανο οι Φιλελεύθεροι (FDP) να επιστρέψουν σε αυτές τις εκλογές στο τοπικό κοινοβούλιο έπειτα από 10 χρόνια αποκλεισμού. Στο Βρανδεμβούργο ωστόσο ο εκλογικός κανονισμός προβλέπει ότι αν ένα κόμμα εκλέξει έστω και έναν βουλευτή με απευθείας εκλογή, εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή ανεξαρτήτως του συνολικού ποσοστού του.
Με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα, ο σχηματισμός κυβέρνησης στο κρατίδιο θα έχει χαρακτηριστικά γρίφου. Η σημερινή κυβερνητική συμμαχία βρίσκεται υπό την αίρεση της εισόδου των Πρασίνων, αλλά πιθανότατα δεν θα επαρκούν και τα συνολικά ποσοστά της, ενώ ήδη το CDU έχει δηλώσει απρόθυμο να συνεχίσει. Ο Ντίτμαρ Βόιντκε έχει πάντως δηλώσει ήδη ότι θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί και με την Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
Ο Όλαφ Σολτς θα βρίσκεται πολύ μακριά όταν θα ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα - σε ρόλο μάλιστα ηγέτη διεθνούς εμβέλειας. Πίσω στη Γερμανία όμως ενδεχόμενη ήττα θα ανοίξει πιθανότατα στόματα που συγκρατούνται εδώ καιρό, μόνο ενόψει των σημερινών εκλογών. Στο εσωτερικό του SPD εκφράζεται δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο ο οποίος δεν συμμετείχε στις προεκλογικές εκστρατείες του κόμματός του, ούτε καν στον τόπο κατοικίας του, το Βρανδεμβούργο. Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο Ντίτμαρ Βόιντκε δεν ήθελε να ταυτιστεί προεκλογικά μαζί του και να μοιραστεί την φθορά του. Ο κ. Σολτς απέφυγε επίσης να τοποθετηθεί δημοσίως για τα αποτελέσματα στη Θουριγγία και στη Σαξονία, παραπέμποντας στην ηγεσία του κόμματος. Απόψε τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί καν να βρίσκεται, όπως τις άλλες φορές, στο «Σπίτι του Βίλι Μπράντ», τα κεντρικά του SPD και να προσπαθεί να αποφύγει τους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς δεν έχει σήμερα να κερδίσει πολλά από τις εκλογές, έχει όμως να χάσει πάρα πολλά, καθώς οι σύντροφοί του χρεώνουν τα δυσμενή αποτελέσματα αυτής της χρονιάς στην κακή εικόνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι προσεχείς κρατιδιακές εκλογές είναι τον Μάρτιο του 2025 στο "εύκολο" θεωρητικά για το SPD Αμβούργο, αλλά η επόμενη χρονιά επιφυλάσσει ούτως ή άλλως την «μητέρα των μαχών», τις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο. Και κανείς δεν υπόσχεται ότι αποκλείεται, τελικά, να τεθεί υπό αμφισβήτηση το ίδιο το «δικαίωμα» του καγκελάριου να ηγηθεί εκ νέου της εκστρατείας του SPD για την καγκελαρία και να προτιμηθεί ένα νέο όνομα, όπως αυτό του δημοφιλέστατου σήμερα υπουργού 'Αμυνας Μπόρις Πιστόριους.