Διεθνή

Γερμανία: Ύφεση το 2023 προβλέπουν 4 κορυφαία ινστιτούτα


Υποβαθμίζουν εκ νέου την ανάπτυξη για τη γερμανική οικονομία τέσσερα κορυφαία ινστιτούτα της χώρας τα οποία προβλέπουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ύφεση το επόμενο έτος, που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη «δραστική» αύξηση του ενεργειακού κόστους που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ινστιτούτα ανέφεραν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,4%, και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023, ενώ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2024.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό ινστιτούτα προβλέπουν ότι θα αυξηθεί στο 8,8% το επόμενο έτος, ελαφρώς υψηλότερο από το φετινό επίπεδο του 8,4% και θα μειωθεί στο 2,2% το 2024.

Αν και δεν αναμένουν ότι η Γερμανία θα ξεμείνει από φυσικό αέριο, τα ινστιτούτα δήλωσαν ότι η κατάσταση εφοδιασμού «παραμένει εξαιρετικά σφιχτή», με τις τιμές του φυσικού αερίου πιθανόν να παραμείνουν «πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από την κρίση». «Αυτό θα σημαίνει μόνιμη απώλεια ευημερίας για τη Γερμανία», πρόσθεσαν.

Η πρόβλεψη έγινε από το Ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο, το Ινστιτούτο Κίελου για την Παγκόσμια Οικονομία, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Halle και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz.

Οι νέες εκτιμήσεις αποτελούν ριζική αναθεώρηση των εαρινών εκτιμήσεων προβλέψεων των ινστιτούτων που προέβλεπαν ανάπτυξη 2,7% φέτος και 3,1% το 2023.

«Αυτή η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει κυρίως την έκταση της ενεργειακής κρίσης», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση, προσθέτοντας ότι η οικονομική παραγωγή το 2022 και το 2023 θα είναι 160 δισ. ευρώ χαμηλότερη από την αναμενόμενη την άνοιξη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα