Πολιτική

Γιατί είναι πρέπει να κάνετε ντους πριν μπείτε στην πισίνα


Στις πισίνες πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής. Σε όσους από εσάς αρέσει να κολυμπάτε σε πισίνες και επισκέπτεστε συχνά θα έχει προσέξει ότι υπάρχει ότι υπάρχει-συνήθως-μία ταμπέλα που ενημερώνει τους λουόμενους ότι πρέπει να κάνουν τους πριν μπουν στην πισίνα και όταν βγουν από αυτή. Πολλοί παρακάμπτουν το πρώτο μέρος της προειδοποίησης θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων, όσο και των υπόλοιπων λουόμενων. 

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Michele Hlavsa, επικεφαλής του τμήματος "Υγιούς Κολύμβησης και Νοσημάτων από το Νερό" του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όταν πέφτουμε στο νερό της πισίνας χωρίς να έχουμε κάνει ντους, τότε μεταφέρουμε στο νερό ό,τι έχουμε στην επιδερμίδα μας, όπως φυσικά έλαια, ιδρώτα, μέικ-απ, καλλυντικά προϊόντα, ακόμα και υπολείμματα ούρων.

Όλα αυτά έχουν ένα κοινό χημικό συστατικό: το άζωτο. Όταν το άζωτο αναμιγνύεται με το χλώριο στην πισίνα, σχηματίζονται χημικές ερεθιστικές ουσίες που ονομάζονται χλωραμίνες. Αυτό είναι πρόβλημα για την υγεία μας για δύο λόγους:

Πρώτον, μερικά από τα μόρια χλωρίου δεσμεύονται πλέον σε μόρια χλωραμίνης, αντί να είναι ελύθερα να μας προστατεύσουν από τα μικρόβια στην πισίνα. Το χλώριο καταφέρνει και πάλι να σκοτώσει τα περισσότερα από αυτά, ευτυχώς, αλλά όσα μικρόβια επιβιώνουν, τα καταπίνουμε ή τα εισπνέουμε καθώς κολυμπάμε. Για να καταλάβετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την υγεία μας, κάθε χρόνο πάνω από 100.000 Αμερικανοί κολλούν από τις πισίνες ασθένειες, οι οποίες οφείλονται σε αυτόν το λόγο.

Δεύτερον, οι χλωραμίνες είναι υπεύθυνες για την χαρακτηριστική μυρωδιά χλωρίου μιας πισίνας. Μια καλή και "υγιής" πισίνα δεν μυρίζει, υποστηρίζει η δρ Hlavsa. Αυτή η μυρωδιά που συχνά πολλοί αποδίδουν σε μια "καθαρή" πισίνα είναι στην πραγματικότητα οι χλωραμίνες, που είναι επίσης υπεύθυνες για την το κοκκίνισμα στα μάτια σας όταν κολυμπάτε. Οι ερεθιστικές αυτές ουσίες πιστεύεται επίσης ότι προκαλούν κρίσεις άσθματος και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κάποιο ερεθισμό του δέρματος.

"Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ντους ΠΡΙΝ μπούμε στην πισίνα, έτσι ώστε να αφήσουμε περισσότερο χλώριο στο νερό για να σκοτώνει τα μικρόβια (...) οτιδήποτε μεταφέρουμε μέσω της επιδερμίδας μας στην πισίνα, το μοιραζόμαστε και με οποιονδήποτε άλλο κολυμπάει σε αυτή και ανάποδα. Είναι σαν να είμαστε όλοι μαζί στην ίδια μπανιέρα", υποστηρίζει χαρακτηριστικά η δρ Hlavsa.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις