Η αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, αλλά και των αξιωματούχων της Fed, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους — κάτι που είχε να συμβεί εδώ και αρκετό καιρό.
Ακόμα ένα καμπανάκι ήχησε με την τελευταία έρευνα στον μεταποιητικό τομέα, που δείχνει ότι πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις, καθώς οι δασμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνουν τις τιμές των πρώτων υλών και πιέζουν τα περιθώρια κέρδους.
Οι προβλέψεις για την πολυαναμενόμενη έκθεση του Απριλίου δείχνουν καθαρή επιβράδυνση: οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως προστέθηκαν περίπου 133.000 νέες θέσεις εργασίας — σαφώς λιγότερες από τις 228.000 του Μαρτίου. Αν ο αριθμός αυτός αποδειχθεί ακόμη χαμηλότερος, θα ενισχυθούν οι φόβοι ότι η οικονομία των ΗΠΑ κινείται προς επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση.
Όπως εξηγεί ο Τζέφρι Ρόουτς, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial, «μια έκθεση σαν αυτή δημιουργεί μεγάλη προσμονή για τα στοιχεία της Παρασκευής, καθώς η πορεία της ανάπτυξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική της αγοράς εργασίας».
Η ίδια δυναμική φαίνεται να εξασθενεί: η έρευνα του Ινστιτούτου Διοίκησης Προμηθειών (ISM) για τον τομέα της μεταποίησης δείχνει ότι οι εργοδότες μειώνουν το προσωπικό τους — όχι μόνο μέσω φυσικής αποχώρησης και παγώματος προσλήψεων, αλλά και με ενεργές απολύσεις. «Οι απολύσεις είναι πλέον το κύριο εργαλείο, γεγονός που δείχνει ότι η ανάγκη για μείωση προσωπικού γίνεται όλο και πιο πιεστική», δήλωσε ο επικεφαλής του ISM Τίμοθι Φιόρε.
Πιθανές αντιδράσεις από τη Fed
Όλα αυτά δημιουργούν νέα πίεση προς τη Fed, η οποία καλείται να τηρήσει τη διπλή εντολή της: να συγκρατεί τον πληθωρισμό, αλλά και να στηρίζει την απασχόληση. Αν η ανεργία αρχίσει να ανεβαίνει, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων – τα οποία βρίσκονται ήδη σε σχετικά υψηλά επίπεδα – με στόχο να μειώσει το κόστος δανεισμού και να ενισχύσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ–δολαρίου, τα παγκόσμια επιτόκια, τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αλλά και το γενικότερο κλίμα στις αγορές.
Με λίγα λόγια, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, δεν αφορούν μόνο τους Αμερικανούς — είναι ενδεικτικά για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια περίοδο που κυριαρχείται από αβεβαιότητα, εμπορικές εντάσεις και γεωπολιτικές ανισορροπίες.