Πολιτική

Γκιόκας: Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας επικυρώνει αντιλαϊκές αποφάσεις


Το γεγονός ότι «η όλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα ενόψει της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζει διεργασίες που γίνονται στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος» ανέδειξε το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως είπε, αποτελεί είτε «πρόβα συναινέσεων και συμπράξεων» είτε «πολιτική αντιπαράθεση» για το «ποιος θα αποκτήσει προβάδισμα έναντι ποιου».

«Τα κόμματα αξιοποιούν τη συζήτηση για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοπκρατίας στην προσπάθειά τους να στριμώξουν το ένα το άλλο, όμως, τελικά αυτός που στριμώχνεται είναι ο λαός με αποφάσεις που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και επικυρώνονται από τον κάθε Πρόεδρο», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Γκιόκας τόνισε «τη σταθερή και διαχρονική στάση του ΚΚΕ απέναντι στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία, ανεξάρτητα από πρόσωπα, το ΚΚΕ δεν ψηφίζει ούτε προτείνει ΠτΔ, του οποίου ο ρόλος στο αστικό πολιτικό σύστημα και ανεξάρτητα από το αν δηλώνει "κεντροδεξιός" ή "κεντροαριστερός" έγκειται στην επικύρωση αντιλαϊκών νόμων και αποφάσεων της κάθε κυβέρνησης».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ «δεν είχε ψηφίσει στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση την αλλαγή του άρθρου του Συντάγματος που προέβλεπε τη διάλυση της Βουλής αν δεν εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ένα συγκεκριμένο αριθμό», συμπληρώνοντας πως «αυτήν τη στιγμή ο ΠτΔ είναι ακόμα πιο υποταγμένος στην εκάστοτε κυβερνητική σταθερότητα».

Σε ερώτηση σχετικά τον πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, εξήγησε πως το ΚΚΕ τον αντιμετώπισε «ως έναν πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο χωρίς μικροπολιτικές ή άλλου είδους τέτοιες μικροαντιπαραθέσεις, ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια τους στόχους και τις θέσεις της κυρίαρχης πολιτικής».

Με αφορμή όλα όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες ημέρες για την «πολιτική παρακαταθήκη» του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι «την περίοδο της διακυβέρνησής του ξεκίνησαν οι αντιλαϊκές πολιτικές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και έχουν δοκιμαστεί αρνητικά, όπως η ένταξη στην Ευρωζώνη που τάχα "θα ήταν το απάνεμο λιμάνι της ασφάλειας και της ευημερίας", αλλά, τελικά, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος τα χρόνια της κρίσης».

«Όπως η στήριξη της κυβέρνησής του στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Τέλος, ο βουλευτής υπενθύμισε ότι «ο Κώστας Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός των Ιμίων και της Συμφωνίας της Μαδρίτης που άνοιξε τους "ασκούς του Αιόλου" στα ελληνοτουρκικά, αναγνωρίζοντας ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και αποτελώντας τον μπούσουλα, στον οποίο διεξάγεται σήμερα ο ελληνοτουρκικός διάλογος».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΚΚΕ