Τράπεζες

H Alpha Bank “ξεφορτώνεται” τον Paulson


Την ώρα που άλλες τράπεζες ψάχνουν επενδυτές για να καλύψουν μετοχικές και ομολογιακές εκδόσεις, η Alpha Bank βρίσκει την ευκαιρία να γλιτώσει από τον “σφιχτό εναγκαλισμό” του John Paulson και να τον σπρώξει προς την έξοδο.

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής που έβαλε περί τα 230 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, καταφέρνοντας να ελέγξει ουσιαστικά την τράπεζα, δεν θέλει τώρα να δεσμεύσει κι άλλα κεφάλαια σε ελληνικές τράπεζες, όπου δεν έχει καμιά πιθανότητα να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο. Αντιτίθεται λοιπόν στην ΑΜΚ (800 εκατ. ευρώ) που προγραμματίζει η Alpha Bank και θα καταψηφίσει τη σχετική πρόταση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της,που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.

Ο Paulson υποστηρίζει ότι η ΑΜΚ δεν είναι αναγκαία και ότι η Alpha Bank μπορεί να υλοποιήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χωρίς να χρειασθεί πρόσθετα κεφάλαια. Ομως ο πραγματικός λόγος της άρνησης του είναι άλλος: Δεν θέλει να εισφέρει  περίπου 43 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο τωρινό ποσοστό συμμετοχής του, ούτε θέλει να δεί το ποσοστό του να συρρικνώνεται τόσο ώστε να μην έχει κανένα “λόγο” στις αποφάσεις και τις κινήσεις της τράπεζας.

Σε σημερινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής έχει γνωστοποιήσει την απόφαση του να καταψηφίσει την πρόταση για ΑΜΚ, διαφωνώντας με τη “δομή”  της αύξησης, η οποία δεν του επιτρέπει να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του, ούτε να πουλήσει “δικαιώματα”- καθώς δεν ισχύει δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Εξασφαλισμένη η κάλυψη

Στην Alpha Βank δεν... “φόρεσαν πλερέζες” για την απόφαση του Paulson – το αντίθετο μάλιστα: Εχοντας διασφαλίσει την κάλυψη της ΑΜΚ από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια και εγχώριους επενδυτές και με συμμετοχή του ΤΧΣ (11%), μάλλον ως θετική εξέλιξη βλέπουν τη μείωση του ποσοστού του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος προσπαθεί να “παίξει σε πολλά ταμπλό” στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το μόνο που προβληματίζει είναι αν η απόφαση του Paulson θα επηρεάσει τη στάση άλλων αμερικανικών χαρτοφυλακίων που κατέχουν μετοχές Alpha. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία ISS που παέχει υπηρεσίες συμβούλου σε μετόχους-επενδυτές και σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, έχει συστήσει να καταψηφίσουν την πρόταση για ΑΜΚ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης