Πολιτική

H Αυστρία «έριξε» τη Σένγκεν: Σε εξέλιξη το δράμα των προσφύγων


Η τραγωδία των προσφύγων συμπληρώνει σελίδες κάθε λεπτό με την παγκόσμια κοινότητα να γίνεται μάρτυρας θηριωδιών και της άρνησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού να αναλάβει υλοποιήσιμες δράσεις ανακούφισης και επανένταξης των κυνηγημένων και πολύπαθων προσφύγων.

 «Μιλήσαμε πολύ για την Ελλάδα, αποφύγαμε τα χειρότερα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ρυθμιστεί η προσφυγική κρίση», δήλωνε πρόσφατα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του τόνισε τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ε.Ε. το 2015, με τις πολλαπλές κρίσεις που αφορούσαν την Ελλάδα, το προσφυγικό και την τρομοκρατία και αναφερόμενος στις συζήτησεις περί Σένγκεν προειδοποίησε πως «αν κάποιος αποφασίσει "να τελειώνει" με την Σένγκεν, θα "σκοτώσει" και την εσωτερική ενιαία αγορά». Είπε, επίσης ότι η μετεγκατάσταση στο προσφυγικό πρέπει να πετύχει και σημείωσε: «Δεν δέχομαι κάποια κράτη μέλη της Ε.Ε. να λένε δεν δεχόμαστε πρόσφυγες».

Η κατάσταση χειροτερεύει

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση αποτελεσματικής απάντησης στην κρίση του προσφυγικού, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο να προειδοποιεί τους ευρωβουλευτές, ότι η κατάσταση "χειροτερεύει".

Η ενότητα κινδυνεύει, είπε, ενώ εντείνεται ο "λαϊκισμός και ο εθνικισμός" και κάλεσε τα κ-μ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να δείξουν αλληλεγγύη. "Η κατάρρευση του Σένγκεν θα είναι η αρχή του τέλους τους ευρωπαϊκού οικοδομήματος", δήλωσε.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, το ΕΚ στήριξε δύο προτάσεις έκτακτης ανάγκης για την μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο, από τις χώρες εισόδου της ΕΕ στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, έχουν μετεγκατατασταθεί μόλις 272 άνθρωποι, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης να δηλώνει ότι "όλα τα κράτη μέλη πρέπει να παίξουν το παιχνίδι" και να μην γίνονται αιχμάλωτοι της εθνικής πολιτικής τους ατζέντας.

Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ για τους πρόσφυγες προέρχονται από τους κανόνες του "Δουβλίνου", που μεταξύ άλλων προβλέπουν την διαχείριση όλων των αιτημάτων ασύλου από την χώρα εισόδου. Στη συζήτηση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται βαθιά αναθεώρηση της νομοθεσίας, ενώ ο αρμόδιος για Επίτροπος για το μεταναστευτικό, θα προτείνει νέα μέτρα τον Μάρτιο.

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Μεταρρυθμιστών Timothy Kirkhope, προειδοποίησε πως "δεν χρειαζόμαστε κινητοποιήσεις που θα έχουν το περίβλημα των πολιτικών. Ελπίζω ότι η αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα αποτελέσει στέρεη κριτική". Η Σουηδέζα ευρωβουλευτής Anna Maria Corazza Bildt (ΕΛΚ), τόνισε ότι "πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν δικαίωμα για διεθνή προστασία και εκείνων που δεν έχουν" και το ΕΚ εργάζεται τώρα για τη δημιουργία καταλόγου με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης, από όπου οι αιτήσεις για άσυλο θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκριθούν αλλά και για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης. Η Nathalie Griesbeck (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ "πρέπει να φυλάσσονται κατάλληλα, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Σένγκεν".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει να μετατραπεί η Frontex σε ένα κοινό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, το οποίο σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, πρόταση για την οποία το ΕΚ έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του.

Ωστόσο, με τον κ. Αβραμόπουλο να προειδοποιεί ότι "αν δεν εμπλακούν και οι τρίτες χώρες, δεν υπάρχει ελπίδα", η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Birgit Sippel, των Σοσιαλιστών, αναρωτήθηκε αν αυτή η συνεργασία αποσκοπούσε στο να επιτρέψει την ομαλή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος ή απλά για τους "κρατήσει εκεί". Στο ίδιο πνεύμα η Ska Keller (Πράσινοι), είπε ότι σύμφωνα με τις αναφορές, η Τουρκία "στέλνει ήδη τους πρόσφυγες πίσω στη Συρία", ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την ΕΕ.

Ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων, οικονομικών μεταναστών και τρομοκρατών, που εκμεταλλεύονται την συριακή τραγωδία και προσπαθούν να γλιστρήσουν στην Ευρώπη, δε θα ήταν ποτέ εύκολος.

Για αυτό δημιουργούνται κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και την Ιταλία, προκειμένου να εγγράφονται οι πρόσφυγες και εκεί πραγματοποιείται "λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων όλων των μεταναστών και έγκαιρη επιλογή και μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο". Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς και η Laura Ferrara (Ευρώπη τηςΕλευθερίας, Ιταλία), δήλωσε ότι "στην Ιταλία τα κέντρα υποδοχής δεν λειτουργούν και η διαδικασία ταυτοποίησης είναι πολύ αργή", ενώ για όσους δεν παίρνουν άσυλο δεν υπάρχει καμία βοήθεια ή συνοδεία πίσω στα σύνορα.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι τα κέντρα υποδοχής, είναι πράγματι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και που ο ίδιος παρακολουθεί στενά και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από κάθε άλλη πολιτική επιλογή "όλα τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη να υποδεχθούν με αξιοπρεπή τρόπο τους πρόσφυγες". Επίσης, στη συζήτηση αναφέρθηκαν και οι πρόσφατες τραγωδίες, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στην Κωνσταντινούπολη αλλά και τα γεγονότα γύρω από τους εορτασμούς της πρωτοχρονιάς στην Κολονία και αλλού.

Ο κ. Αβραμόπουλος, επέμεινε ότι είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από τους τρομοκράτες, ενώ η ευρωβουλευτής Vicky Maeijer (Ευρώπη των Εθνών, Ολλανδία), χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές πολιτικές "πολύ επικίνδυνες" και είπε ότι "πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα". Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει νωρίς.

Γνωρίζοντας αυτό η ΕΕ διαμορφώνει μια μεγάλη λίστα με "μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, προκειμένου να εφαρμόσει στο μέλλον ένα πιο βιώσιμο σύστημα", όπως είπε ο Επίτροπος, που θα συμπεριλαμβάνει ουσιαστική οικονομική βοήθεια προς εκείνους που επλήγησαν περισσότερο, το νομοθετικό πακέτο για τα σύνορα, αναθεώρηση του συστήματος της μπλε κάρτας, νέο σύστημα για την επανεγκατάσταση και την πρόταση για τα "'έξυπνα σύνορα", που αναμένεται τον Μάρτιο

Η πόρτα άνοιξε...

Νέο κεφάλαιο γράφεται στην κρίση του προσφυγικού που ταλανίζει την ΕΕ καθώς ο μετριοπαθής και σοσιαλιστής καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν ανακοίνωσε, με συνέντευξή του, την αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν, ακόμα και για τις χώρες της ΕΕ.

Η κίνηση του Φάιμαν, που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, εντείνει τις πιέσεις για σκληρότερα μέτρα και πιο ενεργή δράση της Ευρώπης στο προσφυγικό, ενώ ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες ενέργειες και από άλλες χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν εξ αρχής τοποθετηθεί υπέρ της άρσης της συνθήκης Σένγκεν.

Το σκηνικό που δημιουργείται πλέον στην ΕΕ είναι εκρηκτικό καθώς μετά η πρωτοβουλία του Βέρνερ Φάιμαν τον φέρνει σε αντίθεση τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας σε δοκιμασία μια ιδιαίτερα καλή πολιτικά σχέση, καθώς και με τον Ματέο Ρέντσι.

Παράλληλα η απόφαση του Αυστριακού καγκελάριου αποτελεί σαφή ένδειξη της έντασης των πιέσεων που δέχεται τόσο ο ίδιος όσο και το προοδευτικό πολιτικό μπλοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη επ αφορμής της κρίσης του προσφυγικού.

Οι συνθήκες που δημιουργούνται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σκιαγραφούν με γλαφυρότητα την αδυναμία της Κομισιόν, του συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και της Γερμανίας, ως ηγεμονικής δύναμης, να λάβουν και υλοποιήσουν αποφάσεις και μέτρα για την απορρόφηση των ισχυρών κραδασμών και την αποτελεσματική διευθέτηση της κρίσης.

Η ρητορική του Φάιμαν θέτει παράλληλα στο στόχαστρο και την Ελλάδα καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε την αδυναμία της ΕΕ να φυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα, ως αιτία για την απόφασή του να αναστείλει –για μικρό αλλά απροσδιόριστο χρονικό διάστημα την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν.

Ήταν αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα φθάναμε και σ' αυτό το σημείο, στην αναστολή της λειτουργίας της συνθήκης Σένγκεν σε κάποια από τις χώρες της Ευρώπης. Και την αρχή κάνει η Αυστρία, η οποία με σημερινές δηλώσεις του καγκελάριου Φάιμαν κάνει ξεκάθαρο ότι θα αναστείλει ολοκληρωτικά την συνθήκη (τουλάχιστον για ένα μικρό αλλά απροσδιόριστο διάστημα) για να ελέγξει με αυτόν τον τρόπο τις ροές των μεταναστών στα εδάφη της.

«Όποιος έρχεται στην χώρα μας θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά στα σύνορα» δήλωσε σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο Φάιμαν, ο οποίος είπε ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν πιο αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι ενώ θα διώκονται εκτός της χώρας όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά. 

«Σε κάθε σημείο συνοριακού ελέγχου, κάθε ένας που φθάνει θα πρέπει να δείχνει ένα κανονικό και νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο στις αυστριακές αρχές» είπε ο Φάιμαν, προσθέτοντας ότι αφού η ΕΕ δεν μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, οι χώρες μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν να ελέγχουν οι ίδιες τα δικά τους εθνικά σύνορα.

Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί η κατάσταση στη Συρία αλλά και η πορεία της «Διαδικασίας της Βιέννης». Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν περαιτέρω για τις εξελίξεις στο Ιράκ και τον ISIS, καθώς και για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του Κουαρτέτου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.  Οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν, τέλος, γεύμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Nasser Judeh, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ιορδανίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της τρομοκρατίας.

Ο Μητσοτάκης ενημερώνεται 

Συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλο θα έχει στις 8:30 το βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή. Βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης,αλλά και οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Η συνάντηση κλείστηκε πρόσφατα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Αβραμόπουλος με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ για να τον συγχαρεί.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις