Επιχειρήσεις

H Fitch αναβάθμισε την Mytilineos- Προοίμιο επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα;


Επικαλούμενος τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις, τη λειτουργική απόδοση και τις προοπτικές κερδοφορίας του ομίλου Mytilineos, ο οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings αναβάθμισε το χρηματοπιστωτικό προφίλ του και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της μετοχής του, διατηρώντας σταθερό το outlook.

Η κίνηση του αμερικανικού οίκου προβάλλεται ως γεγονός ευρύτερης σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς ερμηνεύεται από οικονομικούς σχολιαστές ως προοίμιο αναβάθμισης της χώρας μας από την Standard7Poor's. Μάλλον πρόκειται για υπερβολή, η οποία πάντως δεν μειώνει την αξία  της αναβάθμισης σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο.

Αιτιολογώντας στην έκθεση της την υψηλότερη "βαθμολογία" για τον όμιλο Mytilineos, η Fitch  αναφέρει ότι «η αναβάθμιση βασίζεται στις προσδοκίες για  σταθερή λειτουργική απόδοση της εταιρείας από το 2023 και στη συνέχεια, με διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στις ΑΠΕ».

Μεγάλες συνέργειες

Σύμφωνα με τη Fitch, το χρηματοοικονομικό προφίλ της Mytilineos συνεχίζει να αντανακλά το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της χαρτοφυλάκιο, το επιχειρηματικό προφίλ που ευνοεί τις συνέργειες και τους χειρισμούς στη μεταλλουργία για χαμηλά λειτουργικά κόστη: «Η αναβάθμιση επίσης αντανακλά την ισχυρή και αυξανόμενη θέση της στην αγορά ηλεκτρισμού, η οποία παρέχει στην εταιρεία σταθερές ταμειακές ροές».

Η Fitch επισημαίνει ότι «οι αποδόσεις της Mytilineos ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες. Η εταιρεία επωφελήθηκε κατά την ενεργειακή κρίση της ΕΕ το 2022, από την ισχυρή της θέση τόσο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και ως ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η επιτυχής εκτέλεση έργων στους τομείς βιώσιμης ανάπτυξης (SES) και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης (RSD), ιδίως BOT, υποστήριξε την αύξηση του EBITDA πέρα από τα ισχυρά κέρδη σε ενέργεια και φυσικό αέριο».

"Μηχανή" ταμειακών ροών

Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο «η εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύς της Mytilineos στον τομέα της ενέργειας. Με την ανάπτυξη και των φωτοβολταϊκών πάρκων, το μερίδιο της  στην παραγωγή θα ανέβει από 10,7% σε 20% μεσοπρόθεσμα».

Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι η αυξανόμενη τοποθέτηση στην αγορά ηλεκτρισμού θα αποτελέσει μία μηχανή σταθερής παραγωγής ταμειακών ροών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα