Η τουρκική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι θα μειώσει τη χρηματοδότησή της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον οργανισμό που μεριμνά για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς διαμαρτύρεται για το βραβείο που απένειμε στον Τούρκο δικαστή Μουράτ Αρσλάν, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση κατηγορούμενος ότι εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τον περασμένο μήνα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απένειμε στον Αρσλάν το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Αρσλάν, η δίκη του οποίου εκκρεμεί, έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης και του προέδρου το 2016.
Αυτό το βραβείο ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για την τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπουργών για το θέμα του προϋπολογισμού, στην Άγκυρα.
«Δεν μπορώ να δίνω τα χρήματα του λαού μου σε έναν οργανισμό που βραβεύει έναν χρήστη του ByLock. Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης...» τόνισε.
Το ByLock είναι μια εφαρμογή ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων την οποία, όπως λέει η τουρκική κυβέρνηση, την χρησιμοποίησαν τα μέλη του δικτύου του Γκιουλέν. Οι τουρκικές αρχές συχνά οδηγούν στη φυλακή όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή με την υποψία ότι συνδέονται με το δίκτυο του πρώην ιεροκήρυκα.
Ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η Τουρκία δεν θα είναι πλέον μεγάλος χρηματοδότησης του Συμβουλίου, αν και θα συνεχίσει να καταβάλει το μικρότερο ποσό που απαιτείται ώστε να παραμείνει μέλος σε αυτό το σώμα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα ακριβή ποσά.
Το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει ότι δεν είναι προς το παρόν σαφές το ύψος της χρηματοδότησης που έδωσε η Τουρκία φέτος. Το 2015 έδωσε 13 εκατομμύρια ευρώ και σχεδίαζε τουλάχιστον να διπλασιάσει το ποσό αυτό, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
ΕΥΖην
Από κατοικίδιο, οικογένεια: Η επιστήμη για τη μεταμορφωτική σχέση ανθρώπων και σκύλων
Οι σκύλοι, αυτοί οι πιστοί σύντροφοι, έχουν πλέον ξεπεράσει τον ρόλο του «κατοικιδίου». Έχουν γίνει φίλοι, μέλη της οικογένειας, φύλακες και για κάποιους ακόμα και αγαπημένα «παιδι ...