Η ακρίβεια «κοστίζει» στην κυβέρνηση και αποτελεί τη βασική αιτία για την πρόκληση κοινωνικής δυσαρέσκειας, η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB. Οι πολίτες «χρεώνουν» στην κυβέρνηση τις σφοδρές ανατιμήσεις και την εκτόξευση του κόστους ζωής, με συνέπεια η Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί δημοσκοπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ να μειώνει κι άλλο τη διαφορά που τον χωρίζει με το κυβερνών κόμμα.
Στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε στο 5,4%, ενώ τον περασμένο Ιούλιο-σύμφωνα πάντα με τις Τάσεις της MRB- ήταν στο 7,2%. Το κυβερνών κόμμα υποχωρεί κάτω από 30%, με το ποσοστό του να διαμορφώνεται στο 28,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,1%. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,1%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜεΡΑ25 στο 2,9%. Στο όριο του 3% είναι οι Ελληνες.
Σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο, με την αναγωγή στα έγκυρα η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «εδράζεται στο 5,7%. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,3% , το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 11,9% και έπονται ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜεΡΑ25 οριακά εντός Βουλής με 3,1% και οι Έλληνες οριακά εκτός με 2,8%.
Η ακρίβεια που «σαρώνει» τα νοικοκυριά αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, τη σημαντικότερη φθοροποιό αιτία για την κυβέρνηση. Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια προκύπτει και διατηρείται επί μήνες, εξαιτίας των κυβερνητικών «αστοχιών» αδρανειών αλλά και του τρόπου που λειτουργεί η ελληνική αγορά. Λίγοι, 3 στους 10, πείθονται από το κυβερνητικό επιχείρημα ότι τα αίτια της ακρίβειας είναι εξωγενή, προέρχονται δηλαδή από τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες (πόλεμος, ενεργειακή κρίση κτλ).
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το 73,3% των πολιτών πιστεύει ότι το θέμα της αύξησης των τιμών έχει περάσει το όριο της ακρίβειας και έχει μπει στο πεδίο της αισχροκέρδειας/κερδοσκοπίας. Το 72,3% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, ενώ το 8,2% των πολιτών υποστηρίζει πως αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί.
Για το θέμα των υποκλοπών τo 77,5% των πολιτών το κρίνει ως «πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό», ενώ το 17,4% δηλώνει πως είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39,3%, με 8 μονάδες προβάδισμα από τον Αλέξη Τσίπρα που φτάνει το 31,3%. Τέλος την επιλογή «κανένας από τους δύο» επιλέγει το 23,6% των ερωτηθέντων.