Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει την απόφαση που έλαβε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «μονομερώς και χωρίς διαβούλευση» να αναστείλει την είσοδο Ευρωπαίων στις ΗΠΑ προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορονοϊό, δήλωσαν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε μια ήπειρο και η οποία απαιτεί συνεργασία μάλλον παρά μονομερή δράση», υπογράμμισαν σε ανακοίνωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν ταξιδιωτική απαγόρευση ελήφθη μονομερώς και χωρίς διαβούλευση», προσθέτουν διαβεβαιώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει ισχυρά μέτρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού».
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη (τοπική ώρα, ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) ότι απαγορεύει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επόμενες 30 ημέρες οποιουδήποτε έχει διαμείνει στον χώρο Σένγκεν στη διάρκεια των προηγούμενων 14 ημερών πριν από την άφιξή του στη χώρα, εκτός των Αμερικανών και των μονίμων κατοίκων.
Ο Σαρλ Μισέλ αντέδρασε στο Twitter μετά την ανακοίνωση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να αποφύγουμε μια οικονομική αναταραχή. Η Ευρώπη λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της Covid-19, να περιορίσει τον αριθμό των μολυσμένων ανθρώπων και να υποστηρίξει την έρευνα»
Στο μεταξύ, οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειαστεί να εργαστούν εκτός των συνηθισμένων ιατρικών πρακτικών και να αποκλίνουν από καθιερωμένες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα του κορονοϊού, δήλωσαν σήμερα υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι.
«Οι κλινικοί γιατροί μπορεί να χρειαστεί να παρεκκλίνουν, πιθανόν σε σημαντικό βαθμό, από καθιερωμένες διαδικασίες προκειμένου να προσφέρουν ιατρική φροντίδα στους ασθενείς στις πολύ απαιτητικές, αλλά περιοριστικές από άποψη χρόνου περιστάσεις της κορύφωσης μιας επιδημίας», δήλωσαν οι επικεφαλής υγειονομικοί αξιωματούχοι των χωρών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο σε κοινή επιστολή τους προς τους γιατρούς.
Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας που ασκεί τα καθήκοντά του υπό πίεση.
«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το ότι θα εργάζονται εκτός του συνηθισμένου αντικειμένου πρακτικής τους», ανέφεραν οι επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.