Τον Φεβρουάριο, τα ευρωπαϊκά spreads έναντι των γερμνανικών διευρύνθηκαν σε επίπεδα του Ιούνιου καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι τα επίπεδα κεφαλαίου ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών θα πέσει κάτω από τα κατώτατα όρια που απαιτούνται, αναγκάζοντας τα Cocos να μετατραπούν από το χρέος σε μετοχές.
Παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα είχαν εκδοθεί από τράπεζες και όχι από χώρες, τα κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί από Ευρωπαϊκές χώρες που θεωρείται ότι έχουν υψηλότερο βαθμό κινδύνου πιστοληπτικής ικανότητας, οδήγησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα ύθψη σε σύγκριση με τις αποδόσεος των γερμανικών ομολόγων που θεωρούνται «ασφαλές καταφύγιο».
Το 10ετες ομόλογο της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά 390 μονάδες βάσης σε σχέση με το γερμανικό, ενώ τα ισπανικά και ιταλικά spreads διευρύνθηκαν κατά 159 και 152 μονάδες βάσης αντίστοιχα, πριν τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ «ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση» και να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.
Η ανακοίνωση αυτή του Ντράγκι σηματοδότησε την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.
Τα spreads κατέγραψαν περαιτέρω πτώση μετά τις 10 Μαρτίου όταν η ΕΚΤ πορχώρησε σε νέα μείωση του επιτοκίου της στο 0% από 0,05% ενώ παράλληλα αυξήθηκε στα 80 δισ. ευρώ το QE.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley τα spreads των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων θα μειώθούν και άλλο καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό από τις αγορές ομολόγων απόλ την ΕΚΤ θα αφορά την αγορά κρατικού χρέους.
Η Morgan Stanley δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ιταλικά ομόλογα καθώς αναμένει η ανάπτυξη στην Ιταλία να φτάσε τα επίπεδα της Ισπανίας και της Γαλλίας.
Παράλληλα η αδυναμία δημιουργίας κυβέρνησης στην Ισπανία και οι επερχόμενς εκλογές στην Ποροτγαλία αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου.