Οικονομία

Η ΕΛΣΤΑΤ έκρυψε 456.764 ανέργους τον Νοέμβριο!


Όταν ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 1.081.622 ανέργους η στατιστική υπηρεσία βρήκε μόλις 624.858 ανέργους ή μόλις το 57,8%

Πάνω από 450.000 ανέργους που καταγράφονται στον ΟΑΕΔ, αγνοούνται από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία εμφανίζει κάθε μήνα μείωση του ποσοστού της ανεργίας, την ώρα που γεμίζουν οι λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον μήνα Νοέμβριο 2021 ο αριθμός των ανέργων, που αναζητούν εργασία, ανήλθε σε 624.858 άτομα και το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 13,3%.

Τον ίδιο μήνα, τον Νοέμβριο του 2021, ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 1.081.622 ανέργους, οι οποίοι επίσης αναζητούν εργασία.

Η διαφορά μεταξύ της μέτρησης της ΕΛΣΤΑΤ και των πραγματικών στοιχείων του ΟΑΕΔ, ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 456.764 ανέργων, που προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Δηλαδή, για τον περασμένο Νοέμβριο, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μόλις το 57,8% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και «αγνοεί» το 42,2% των πραγματικά ανέργων.

Πρόκειται για μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφεται σε μηνιαία βάση, μεταξύ των στοιχείων του ΟΑΕΔ και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και προκαλεί εύλογες απορίες.

Μάλιστα, ο αριθμός των «κρυμμένων» ανέργων αυξήθηκε εντυπωσιακά στους τελευταίους μήνες, καθώς τον Οκτώβριο ήταν 359.199 άνεργοι, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν  325.800.

Η σύγκριση των στοιχείων των δύο φορέων επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικάτων που κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερο ποσοστό πραγματικής ανεργίας, σε σύγκριση με εκείνο που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Φταίει η «μαύρη» εργασία!

Για να δικαιολογήσει της διαφορά η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει μεταξύ των άλλων ότι φταίει και η «μαύρη» εργασία. Δηλαδή, υποστηρίζει, ότι τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην ΕΕΔ αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ.

Όμως, το ερώτημα είναι, πως είναι δυνατόν, κάποιος που εργάζεται χωρίς ασφάλιση, την ίδια ώρα να δηλώνει σε κρατικό φορέα, ότι εργάζεται.

Ισχυρίζεται επίσης, ότι το ζήτημα της διαφοράς των «ανέργων» και των «εγγεγραμμένων ανέργων» είναι διαχρονικό και απαντά σε όλες τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.

Ο αριθμός των ανέργων (και συνακόλουθα το ποσοστό της ανεργίας) αποτελεί αντικείμενο εκτίμησης από τις Στατιστικές Αρχές (στη Χώρα μας από την ΕΛΣΤΑΤ) μέσω της δειγματοληπτικής Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) και τα αποτελέσματά της διαφέρουν από τα διοικητικά μητρώα της «εγγεγραμμένης ανεργίας» (στην Ελλάδα το μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού - ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, «άνεργοι» χαρακτηρίζονται τα άτομα τα οποία:

  • δεν εργάζονται,
  • είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και
  • αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες. Τα παραπάνω διαπιστώνονται με μία σειρά ειδικών ερωτημάτων στο ερωτηματολόγιο της Έρευνας.

Αντίθετα, υποστηρίζει, πως, στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται.

Επιπρόσθετα, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ.

Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που δεν εργάζονται και ταυτόχρονα δεν αναζητούν εργασία ή δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία, τα οποία καταγράφονται ως «μη ενεργοί» (και εκτός εργατικού δυναμικού) στην ΕΕΔ αλλά είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ προκειμένου να είναι δικαιούχοι των προνομίων του ΟΑΕΔ.

Κατά συνέπεια, τα άτομα που καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπίπτουν από εννοιολογική άποψη με εκείνα που εγγράφονται στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ και, ως εκ τούτου, λόγω της διαφοράς των ορισμών, δεν είναι δυνατή η σύμπτωση των δύο πληθυσμών.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά των 456.764 ανέργων μεταξύ των καταγραφόμενων ανέργων του ΟΑΕΔ και της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ είναι αδικαιολόγητη και ξεφεύγει από τα όρια του στατιστικού σφάλματος.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία του Νοεμβρίου 2021 εδώ και το ΟΑΕΔ εδώ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα