Σήμερα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για το ελληνικό χρηματιστήριο που βραχυπρόθεσμα έχει δύο αναγνώσεις. Η αισιόδοξη θέλει το ΧΑ να επανακάμπτει προς τις 580 προκειμένου να πιάσει τον στόχο των 605-610 μονάδων. Και η άλλη θέλει το ΧΑ να διορθώνει (ενδεχομένως παρέα με τις ξένες αγορές που βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους) καθώς τα θέματα των διαπραγματεύσεων παραμένουν ανοιχτά.
Καθοριστικό για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη είναι βέβαια η πορεία της αξιολόγησης η οποία δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται όσο γρήγορα έλεγε η ελληνική κυβέρνηση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν για τις εορτές του Καθολικού Πάσχα - θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγηση θεωρείται πως θα είναι ο μεγάλος θετικός καταλύτης για το χρηματιστήριο. Αυτή θα είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει μια δεύτερη φάση ανοδικής κίνησης καθώς θα ανοίξει ο δρόμος επαναφοράς του waiver. Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει η ελληνική οικονομία να είναι "on track". Με αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται με το κανονικό επιτόκιο της ΕΚΤ το οποίο ύστερα από την τελευταία απόφαση θα είναι μηδενικό. Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι θα έχουν ετήσιο όφελος 300 εκατ. ευρώ, ένα ποσό ικανό να θέσει το ΧΑ σε ανοδική κινητικότητα. Επιπλέον η αξιολόγηση θα καταστήσει δυνατή τη συμμετοχή και ελληνικών κρατικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης που αποτελεί όρο για επιστροφή καταθέσεων.
Μια άλλη θετική συνέπεια της αξιολόγησης θα είναι οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από Moody's και Fitch που για την ώρα έχουν μετατεθεί για αργότερα ακριβώς επειδή παραμένουν ανοιχτά τα θέματα των διαπραγματεύσεων.
Κι ενώ το κλειδί για την πορεία του ΧΑ είναι η αξιολόγηση και το πολιτικό κλίμα, έξω τα πράγματα είναι αμφιλεγόμενα. Στο υψηλότερο επίπεδό τους για το 2016 βρίσκονται οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 αλλά πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η άνοδος αυτή έχει ολοκληρωθεί και είτε τα χρηματιστήρια τα "συσσωρεύσουν" είτε θα σημειώσουν πτώση. Μάλιστα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια δεύτερη φάση χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα φέρει τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα. Το ερώτημα, σ' αυτήν την περίπτωση, είναι πόσο θα επηρεαστεί το ΧΑ, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με την αξιολόγηση.