Η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που εισάγει, ως απάντηση στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα στραφεί σε μεγαλύτερο άνοιγμα προς άλλες χώρες.
Η ανακοίνωση ήρθε από την Κινεζική Κινηματογραφική Διοίκηση (China Film Administration – CFA), το κρατικό όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κινηματογραφικές κυκλοφορίες και τα ποσοτικά όρια στις ξένες παραγωγές. Την Πέμπτη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι νέοι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα θα επηρεάσουν τις εισαγωγές αμερικανικών ταινιών, εκπρόσωπος της CFA δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση έκανε λάθος που "καταχράστηκε τους δασμούς" και προειδοποίησε ότι αυτή η πρακτική "αναπόφευκτα θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητα των αμερικανικών ταινιών στο εγχώριο κοινό".
Η επίσημη δήλωση ανέφερε:
Θα ακολουθήσουμε τους κανόνες της αγοράς, θα σεβαστούμε τις επιλογές του κοινού και θα μειώσουμε μετρίως τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που εισάγονται. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο. Πάντα τηρούμε υψηλό επίπεδο εξωστρέφειας και θα φέρουμε περισσότερες εξαιρετικές ταινίες από όλο τον κόσμο για να καλύψουμε τη ζήτηση
Οι δασμοί φέρνουν αντίποινα και στις κινηματογραφικές αίθουσες
Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις αμερικανικές εισαγωγές έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι αυξάνει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα στο 125%. Η Κίνα απάντησε άμεσα, επιβάλλοντας δικούς της δασμούς ύψους 84% σε αμερικανικά αγαθά.
Την Τρίτη είχαν ήδη κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι οι κινεζικές αρχές μελετούν απαγόρευση ή μείωση των εισαγόμενων αμερικανικών ταινιών. Η φημολογία ενισχύθηκε όταν δύο ευρέως γνωστές προσωπικότητες στη χώρα –ένας αρχισυντάκτης κρατικού μέσου και ο γιος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος– δημοσίευσαν σχεδόν ταυτόσημα κείμενα με πιθανά αντίμετρα κατά των αμερικανικών δασμών, περιλαμβάνοντας και τον περιορισμό των ταινιών του Χόλιγουντ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εμπορικές συμφωνίες, η Κίνα δεσμευόταν να κυκλοφορεί έως και 34 ξένες ταινίες ετησίως με ποσοστά διανομής, επιτρέποντας στα στούντιο του εξωτερικού να λαμβάνουν το 25% των εισπράξεων από τα εισιτήρια.
Το Πεκίνο αιφνιδιάζει, ενώ η αγορά μόλις ανέκαμψε
Η είδηση για τη μείωση των αμερικανικών ταινιών φαίνεται πως αιφνιδίασε αρκετούς παίκτες της κινεζικής κινηματογραφικής αγοράς – ιδίως τους ιδιοκτήτες αιθουσών. Πηγές ανέφεραν ότι η Κινεζική Κινηματογραφική Υπηρεσία είχε μόλις εγκρίνει τη Δευτέρα την κυκλοφορία της νέας ταινίας της Disney και της Marvel, Thunderbolts, για τις 30 Απριλίου. Πλέον δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυκλοφορία αυτή θα προχωρήσει. Εκθέτες που βρίσκονται σε επαφή με το αρμόδιο γραφείο είχαν μάλιστα αισιοδοξία για την έγκριση κι άλλων αμερικανικών παραγωγών, όπως η ταινία F1 της Apple με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ.
Η κινηματογραφική αγορά στην Κίνα είχε υποστεί σοβαρό πλήγμα το 2024, με τις συνολικές εισπράξεις να μειώνονται κατά 23%. Το 2025, ωστόσο, η αγορά δείχνει σημάδια θεαματικής ανάκαμψης – αν και αυτή παραμένει εξαιρετικά άνιση. Μέχρι τη Δευτέρα, οι ετήσιες εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, αλλά η αύξηση αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μία μόνο ταινία: το Νε Ζα 2 από την Beijing Enlight, μια κινεζική animated παραγωγή που έσπασε κάθε ρεκόρ με 2,1 δισ. δολάρια από την κυκλοφορία της κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους, στα τέλη Ιανουαρίου.
Το Χόλιγουντ έχει χάσει έδαφος – αλλά όχι εντελώς
Η δημοφιλία των αμερικανικών ταινιών στην Κίνα έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, όμως μεμονωμένα blockbusters εξακολουθούν να αποφέρουν υψηλά κέρδη. Το 2022, το Avatar: The Way of Water απέφερε 246 εκατ. δολάρια στο κινεζικό box office. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ταινία Minecraft από τη Warner Brothers και τη Legendary άνοιξε με 14,7 εκατ. δολάρια, ενώ οι τοπικές αίθουσες προσδοκούσαν ότι η καλοκαιρινή σεζόν με ταινίες όπως ο νέος Superman του Τζέιμς Γκαν και το Mission: Impossible – The Final Reckoning θα έδινε ώθηση στην αγορά.
Παρά την πτώση του μεριδίου του Χόλιγουντ, ο κινηματογράφος είναι ένας από τους λίγους τομείς όπου οι ΗΠΑ διατηρούν πλεονεκτικό εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα. Αντιθέτως, οι κινεζικές παραγωγές, παρ’ ότι έχουν τεράστια απήχηση στην εγχώρια αγορά, δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν σημαντικό κοινό στη Βόρεια Αμερική.