TECHin

Η νέα διαστημική "κούρσα": Γιατί ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για κυριαρχία στα σημεία Lagrange


Η αναζωπύρωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στην εξερεύνηση του διαστήματος έχει στρέψει την προσοχή σε στρατηγικές τοποθεσίες πέρα από τη Γη: τα σημεία Lagrange.

Αυτές οι περιοχές, ονομασμένες προς τιμήν του αστρονόμου Ζοζέφ-Λουί Λαγκράνζ, βρίσκονται εκεί όπου οι βαρυτικές δυνάμεις δύο ουρανίων σωμάτων, όπως η Γη και ο Ήλιος, εξισορροπούνται με την κεντρομόλο δύναμη, επιτρέποντας στα αντικείμενα να παραμένουν σε σταθερές τροχιές.

Τα σημεία Lagrange στη νέα διαστημική κούρσα

Στα συστήματα Ήλιου-Γης και Γης-Σελήνης, πέντε σημεία Lagrange (L1 έως L5) αναδύονται από αυτές τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις.

  • L4 και L5: Βρίσκονται 60° μπροστά και πίσω από τη Γη στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο. Αυτά τα σημεία είναι ιδιαίτερα σταθερά, καθιστώντας τα ιδανικά για δορυφόρους και τηλεσκόπια, καθώς απαιτούν ελάχιστα καύσιμα για τη διατήρηση της θέσης τους. Η σταθερότητά τους προσφέρει επίσης συνεχή θέα στη Γη και τη Σελήνη, κατάλληλη για αποστολές όπως η παρακολούθηση καιρού.
  • L1 και L2: Αυτά τα σημεία είναι πιο κοντά στη Σελήνη και προσφέρουν στρατηγικά πλεονεκτήματα λόγω της περιορισμένης παρεμβολής από την ατμόσφαιρα και της ορατότητάς τους στο βαθύ διάστημα.

Η χώρα που θα ελέγξει αυτά τα σημεία θα αποκτήσει σημαντικά πλεονεκτήματα στην έρευνα, την επικοινωνία και την παρακολούθηση στο διάστημα.

Η στρατηγική σημασία του L2

Το σημείο L2, το οποίο βρίσκεται 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα πίσω από τη Γη από την οπτική του Ήλιου, είναι ιδανικό για την εξερεύνηση του βαθέως διαστήματος. Το τηλεσκόπιο James Webb, για παράδειγμα, έχει τοποθετηθεί εκεί, αξιοποιώντας την καθαρή θέα προς το σύμπαν.

Η Κίνα έχει ήδη τοποθετήσει τον δορυφόρο Queqiao στο L2 για να εξασφαλίσει επικοινωνία με το Chang’e 4, την πρώτη αποστολή που προσγειώθηκε στη μακρινή πλευρά της Σελήνης. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προγραμματίζουν την κατασκευή του Gateway, ενός σεληνιακού σταθμού στο L2, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε.

Αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων περιγράφει την αυξανόμενη οικονομική και τεχνολογική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών. Η έκθεση, που εξετάζει την εξέλιξη της Κίνας από την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, προτείνει 150 πολιτικές συστάσεις για την «επανεκκίνηση» των διμερών σχέσεων.

Μεταξύ αυτών είναι η χρηματοδότηση της NASA και του Υπουργείου Άμυνας για την εξασφάλιση κυριαρχίας στον διαστημικό τομέα. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι η μόνιμη παρουσία των ΗΠΑ σε όλα τα σημεία Lagrange.

Η κινεζική πρόοδος στο διάστημα

Η Κίνα έχει σημειώσει αξιοσημείωτες επιτυχίες με αποστολές όπως το Chang’e 5, που επέστρεψε δείγματα από τη Σελήνη και την προγραμματισμένη αποστολή Chang’e 6 στον νότιο πόλο της Σελήνης. Επιπλέον, ο διαστημικός σταθμός Tiangong είναι πλέον λειτουργικός, ενώ η χώρα σχεδιάζει να στείλει "ταϊκοναύτες" στη Σελήνη στο εγγύς μέλλον.

Η έκθεση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων προειδοποιεί: «Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αναγνωρίζει τη σημασία των διαστημικών επιχειρήσεων και αναπτύσσει ισχυρές δυνατότητες για να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στον τομέα αυτό».

Το μέλλον της διαστημικής κούρσας

ΗΠΑ και Κίνα επιταχύνουν την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους για το βαθύ διάστημα, με τα σημεία Lagrange να λειτουργούν ως πύλες προς τον Άρη και πέρα. Ενώ ο ανταγωνισμός κυριαρχεί, η διεθνής συνεργασία, όπως αυτή που επιτυγχάνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συνεχίζει να προωθεί την επιστημονική κατανόηση του σύμπαντος.

Καθώς τα σημεία Lagrange αποκτούν κεντρικό ρόλο, παραμένει ανοιχτό το πώς ο έλεγχός τους θα διαμορφώσει την ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα. Παρά τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, η επιδίωξη αυτών των στόχων μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομίες που θα μεταμορφώσουν τη γνώση και την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος.

Πηγή εικόνας: NASA

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα