Επιχειρήσεις

Η Nike εγκαταλείπει τις ελληνικές επιχειρήσεις-πελάτες της


Μετά από 35 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, όπου εισήλθε και καθιερώθηκε μέσω της εταιρείας Elmec Sport του Σάμυ Φάις, η αμερικανική φίρμα αθλητικών ειδών Nike αλλάζει εμπορική στρατηγική, αφήνοντας “επί ξύλου κρεμάμενες” εκατοντάδες ελληνικές  επιχειρήσεις που βάσιζαν τον τζίρο τους στα προϊόντα της.

Μετά την απόφαση της να κλείσει 22 καταστήματα και τα κεντρικά γραφεία της στην Ελλάδα, η ευρωπαϊκή θυγατρική της Nike (Nike European Operations Netherlands -NEON) προχώρησε σε μία ακόμη κίνηση, ενημερώνοντας τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης με τις οποίες συνεργάζεται, ότι θα διακόψει τη συνεργασία μαζί τους από τις 31 Μαΐου 2022, χωρίς άλλη περαιτέρω  προειδοποίηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα Nike θα μπορούν να κάνουν τις τελευταίες παραγγελίες τους τον ερχόμενο Μάιο – ένα χρόνο πριν από την επίσημη λήξη της συνεργασίας.

Ο αμερικανικός οίκος  γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τη διάθεση προϊόντων του στην ελληνική αγορά μέσω ψηφιακών καναλιών (Nike.com και Nike apps), των ελάχιστων καταστημάτων της που θα παραμείνουν σε λειτουργία  και μικρού αριθμού “στρατηγικών συνεργατών”.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300 επιχειρήσεις που χάνουν τη δυνατότητα απ' ευθείας παραγγελιών από τη Nike θα υποστούν δραματική συρρίκνωση τζίρου και πολλές θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Οι θιγόμενοι επιχειρηματίες προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, θεωρώντας παράνομη τη μονομερή διακοπή συνεργασίας και θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις, αν η αμερικανική φίρμα δεν υποχρεωθεί να δέχεται παραγγελίες τους και να συνεχίσει την τροφοδοσία τους.

Η απόφαση της Nike  να κινηθεί αυτόνομα στην ελληνική αγορά, ερμηνεύθηκε αρχικά ως απόρροια των προβλημάτων της Folli Follie, που ήταν ο βασικός εταίρος της στην Ελλάδα και λειτουργούσε τα καταστήματα με την επωνυμία του αμερικανικού οίκου.

Οι επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα διαβεβαιώνουν ότι  επιλογή δεν συνδέεται με την Folli Follie, αλλά με την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόζει ο αμερικανικός οίκος στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση με έμφαση στα online δίκτυα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα