Ενα μεγάλο deal που θα ανατρέψει άρδην τις ισορροπίες στην ασφαλιστική αγορά, φαίνεται ότι θα είναι η “ουρά” του σκανδάλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία πουλήθηκε προ τριετίας με “αποικιακούς” όρους από την Εθνική Τράπεζα στο πολυεθνικό fund CVC.
Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ασφαλειών, που ήταν το πιό κερδοφόρο “κομμάτι” του ομίλου της Εθνικής και εκποιήθηκε αναγκαστικά κατ΄επιταγήν μνημονιακών όρων, εξαγοράζεται από την Τρ. Πειραιώς. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη συμφωνία, που απομένει να επισημοποιηθεί με την κατάθεση και την αποδοχή οικονομικής προσφοράς.
Αφού εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική αντί “πινακίου φακής” και την “άρμεξε” επί τρία χρόνια, παίρνοντας πίσω ως επιστροφές κεφαλαίου κλπ περίπου το ήμισυ του τιμήματος που είχε καταβάλλει, η CVC θα πουλήσει τώρα την εταιρεία με πολλαπλάσιο τίμημα – αν και οι οικονομικές επιδόσεις της έχουν επιδεινωθεί και η κερδοφορία της εμφανίζεται μειωμένη.
Τριπλάσιο τίμημα
Σύμφωνα με πληροφορίες για τους υπό διαπραγμάτευση όρους της συναλλαγής, η Πειραιώς θα καταβάλει περί τα 550 εκατ. ευρώ για το 90,01% των μετοχών που κατέχει τώρα η CVC. Για το πακέτο αυτό το αμερικανικό fund είχε πληρώσει τίμημα 234 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να δώσει άλλα 125 εκατ. ευρώ το 2026, συν 90 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της “Εθν.Ασ.” από την τράπεζα
Οι όροι του κυοφορούμενου deal δείχνουν πόσο σκανδαλώδης και πόσο επιζήμια για την τράπεζα ήταν η πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής της. Οπως έγραφε τότε (27 Μαρτίου 2021) το Sofokleousin.gr
μόνο με το πιστόλι στον κρόταφο θα μπορούσε ένας επιχειρηματίας να κλείσει ένα τέτοιο deal: Η Εθνική Τράπεζα – με τη συγκατάθεση του ΤΧΣ που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της και με κυβερνητική συναίνεση – αποφάσισε τελικά να πουλήσει την πιο κερδοφόρο θυγατρική της στη CVC Capital, με τίμημα περίπου στο 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της!
Ανεξάρτητα από το τίμημα, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν εξυπηρετεί επ' ουδενί τα συμφέροντα της τράπεζας και του Δημοσίου – ως βασικού μετόχου της. Πραγματοποιείται υπό την πίεση των Βρυξελλών προς εκπλήρωση μνημονιακών όρων, ενώ δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους είχαν επιβληθεί”.
Διαβάστε σχετικά: Εθνική Ασφαλιστική: Μόνο “με το πιστόλι στον κρόταφο”...
Σε άλλο δημοσίευμα (26/3/2021) το Sofokleousin.gr επισήμαινε:
“Δώρο” στο CVC η Εθνική Ασφαλιστική- Το fund αγοράζει μισοτιμής για να πουλήσει σε λίγα χρόνια με τεράστιο κέρδος.
Το τίμημα αντιστοιχεί περίπου στο 45% της καθαρής θέσης της Εθνικής Ασφαλιστικής και στο 6πλάσιο των εκτιμώμενων ετήσιων καθαρών κερδών της (Ρ/Ε 6), όταν ανάλογα deals ασφαλιστικών εταιρειών στον ευρωπαϊκό χώρο γίνονται με Ρ/Ε 13 (τίμημα 13πλάσιο των ετήσιων κερδών)...
Θα την ξαναπουλήσουν...
Για την πώληση-εκποίηση εγείρονται ενστάσεις όχι μόνον λόγω του εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος, αλλά και επειδή ο αγοραστής δεν δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό κλάδο και δεν μπορεί να “υποσχεθεί” κάποιο “λαμπρό μέλλον” για την Εθνική Ασφαλιστική: Την αγοράζει για να “φουσκώσει” κάπως την αξία της και να την ξαναπουλήσει σε λίγα χρόνια. Ουσιαστικά έρχεται να επωφεληθεί αγοράζοντας “μισοτιμής” για να πουλήσει αργότερα την εταιρεία σύμφωνα με την πραγματική αξία της...”.
Οι πιέσεις από Βρυξέλλες - ΗΠΑ και η "κόκκινη κάρτα" στους Κινέζους
Η διοίκηση της Εθνικής μπορεί βέβαια να επικαλεστεί ότι υποχρεώθηκε να “ξεπουλήσει” τη θυγατρική ασφαλιστική υπό την πίεση των Βρυξελλών, που επέμεναν να τηρηθούν οι - παρωχημένες και άχρηστες – μνημονιακές δεσμεύσεις.
Ομως, για να προχωρήσει σ' αυτή την κίνηση, η τράπεζα “μαγείρεψε” τα στοιχεία της, ώστε να μη φανεί η ζημιά που θα υποστεί:
- Μείωσε περαιτέρω την αξία της θυγατρικής της, εγγράφοντας στα βιβλία της πρόσθετη πρόβλεψη-ζημία 358 εκατ. ευρώ, που επιβάρυνε τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2020.
- Ένα χρόνο νωρίτερα, η διοίκηση Μυλωνά είχε φροντίσει να μειώσει πάλι την εγγεγραμμένη λογιστική αξία της θυγατρικής της κατά 492 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την προσαρμόσει στο ύψος του τιμήματος που πρόσφερε τότε η CVC και να μπορέσει να γίνει το deal.
- Ετσι φόρτωσε στα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας συνολική ζημία 850 εκατ. ευρώ, την οποία πέρασε μάλιστα προκαταβολικά στα βιβλία της, ώστε να μη φανεί ότι ήταν αποτέλεσμα του deal με την CVC.
Ολα αυτά έγιναν προφανώς με κυβερνητική συναίνεση – αν όχι προτροπή και πίεση. Αλλωστε είχαν προηγηθεί έμμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις προκειμένου η Εθνική Ασφαλιστική να μη δοθεί στους Κινέζους:
Στον πρώτο διαγωνισμό η κινέζικη Fosun είχε προσφέρει 720 εκατ. ευρώ για το 75% της “Εθν.Ασ.”. Εγινε όμως διπλή παρέμβαση από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προκειμένου να “κλείσει η πόρτα” στους Κινέζους.
Παρενέβησαν προσωπικά ο τότε υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα, για να προτιμηθεί το κοινοπρακτικό σχήμα του Ελληνοαμερικανού Τζων Κάλαμος με την Exin. Η κυβέρνηση ενέδωσε στις πιέσεις και ζήτησε από τη διοίκηση της Εθνικής να κινηθεί αναλόγως.
Η ασφαλιστική δόθηκε λοιπόν στο σχήμα Exin-Κάλαμος, χωρίς καν εγγυητική επιστολή(!) ή κάποιου είδους “καπάρο”. Η κοινοπραξία δεν βρήκε χρηματοδότηση, διαλύθηκε και η Εθνική έμεινε.. "στα κρύα του λουτρού”.
Εγινε μία ακόμη αποτυχημένη απόπειρα πώλησης, οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι είδαν “κόκκινη κάρτα” και οι Βρυξέλλες ενέτειναν τις πιέσεις. Ετσι στην τρίτη απόπειρα η “Εθν.Ασ” δόθηκε “μπιρ-παρά” στην CVC, με όρους όχι εκποίησης, αλλά... δωρεάς:
“Δώρο” στο CVC η Εθνική Ασφαλιστική- Πράσινο φως για σκανδαλώδες deal
Για τα προσχήματα...
Τώρα που – με την προσφορά της Πειραιώς – διαπιστώνεται πόσο σκανδαλώδης ήταν η εκποίηση της ασφαλιστικής, η διοίκηση της Εθνικής άφησε να διαρρεύσει ότι ενδιαφέρεται δήθεν να ανακτήσει την πρώην θυγατρική “υπό όρους και προϋποθέσεις”
- Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να το κάνει. Πώς θα δικαιολογούσε ότι για να την επαναγοράσει πληρώνει τα τριπλάσια από' όσα είχε εισπράξει για να την πουλήσει στην CVC;