Χρηστικά

Η πτώχευση δεν σβήνει τα «φέσια» προς την Εφορία και τα Ταμεία


Με απόφαση του ΣτΕ και εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, διατηρούνται «ζωντανές» οι οφειλές από πρόστιμα, εισφορές ή επιδοτήσεις που έγιναν βίλες αντί για επενδύσεις

Τον δρόμο για τον καταλογισμό φορολογικών προστίμων και άλλων παραβάσεων, ακόμη και σε όσους κηρυχθεί σε πτώχευση, ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ευθυγραμμίστηκε το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός από τα φορολογικά πρόστιμα, οι φορολογικές αρχές  μπορούν να καταλογίσουν στην πτωχευμένη εταιρεία και την επιστροφή παράνομων κρατικών επιδοτήσεων/ενισχύσεων, που τυχόν έλαβε χωρίς να δικαιούται η συγκεκριμένη εταιρεία.

Με την απόφαση του ΣτΕ και την εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ κλείνει μια «τρύπα» στη φορολογική νομοθεσία, η οποία επέτρεπε σε αρκετούς επιτήδειους, να οδηγούνται πτώχευση, προκειμένου να γλιτώσουν από τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει, αλλά και από τα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις που έχουν διαπράξει. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν προβλέπει:

- Την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων για τη διόγκωση των δαπανών, ώστε να μειώνονται δραματικά τα καθαρά κέρδη και ο φόρος εισοδήματος.

- Τη μη απόδοση ΦΠΑ, και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

- Τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αφού είχαν συσσωρεύσει χρέη με τις διαδικασίες αυτές, υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, με την προσδοκία να γλιτώσουν από το κυνήγι της εφορίας και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Ωστόσο μπαίνει φρένο, καθώς οι συγκεκριμένες οφειλές είναι πάντα «ζωντανές» και θα κοινοποιούνται τόσο στον «πτωχό» όσο και στον σύνδικο πτώχευσης, δηλαδή σε αυτόν που έχει αναλάβει τη διαχείριση της «πτωχευμένης» εταιρείας.

Η εγκύκλιος 

Ειδικότερα, εγκύκλιος του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, (ΠΟΛ.1030/2018) αναφέρει ότι, εφόσον κατά τη διενέργεια ελέγχων σε φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, διαπιστώνεται η μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση ποσών φόρων ή οιεσδήποτε παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας που ανάγονται σε χρόνο πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, οι εκάστοτε προβλεπόμενες πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρων και επιβολής προστίμων εκδίδονται επ' ονόματι του υπόχρεου οφειλέτη (πτωχός) και κοινοποιούνται τόσο στον υπόχρεο οφειλέτη (πτωχός) όσο και στον σύνδικο πτώχευσης, κατά τη συνδυασμένη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 37 και 62 του ΚΦΔ και 17 του ΠτΚ.

Ακόμη προσθέτει, ότι ο καταλογισμός των παραβάσεων ισχύει και για υποθέσεις ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων κατ' εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 169 του ν.4099/2012 όσον αφορά την έκδοση και κοινοποίηση των οικείων καταλογιστικών πράξεων (σχετ. και η ΠΟΛ.1231/10.10.2013).

Σημειώνεται ότι το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες έλαβαν επιδοτήσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων, οι οποίες είτε δεν τις υλοποίησαν είτε διέθεσαν τα χρήματα για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τους δόθηκαν ήτοι για βίλες ή καταθέσεις στο εξωτερικό.

Το ΣτΕ

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2311/2017), η οποία προβλέπει ξεκάθαρα ότι «δεν αποκλείεται η έκδοση μετά την κήρυξη της πτώχευσης και κατά τη διάρκεια της πτωχευτικής διαδικασίας πράξεων της φορολογικής αρχής, με τις οποίες επιβάλλονται σε βάρος του οφειλέτη φόροι πάσης φύσεως ή κυρώσεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας που ανάγονται σε περίοδο πριν από την κήρυξη της πτώχευσης».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις