Άμυνα & Διπλωματία

Η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν θα κρίνει το εύρος των αμερικανικών κυρώσεων


Ποντάρει πολλά στην αυριανή συνάντηση με το Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της G20, καθώς σφίγγει ο κλοιός των αμερικανικών κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία για τους S-400. H Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα έχει τονίσει ότι δεν θα ακυρώσει την παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, ενώ οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν δρομολογήσει κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα. Το πρώτο και βασικό είναι η μη παραλαβή του δυτικο-αμερικανικού μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, από τα οποία οι Τούρκοι έχουν "παραλάβει" τέσσερα τα οποία δεν έχουν φύγει από τις ΗΠΑ, ενώ έχει σταματήσει η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα αεροσκάφη.

Η γερουσία των ΗΠΑ έχει ψηφίσει τις κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA οι οποίες θα γονατίσουν την τουρκική πολεμική βιομηχανία, και αναμένεται η τελική απόφαση για την εφαρμογή τους από τον Ντ.Τραμπ,

Όμως η Τουρκία δεν κάθεται με "σταυρωμένα χέρια", αναζητεί διεξόδους σε"άσπονδους φίλους" των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, το Πακιστάν και η Ρωσία. 

Η Μόσχα από την πλευρά της υλοποιεί την παράδοση των S-400 στην Άγκυρα σε χρόνο ρεκόρ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών. Όμως το ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς  Su-57 δεν είναι ακόμη έτοιμο και η Τουρκία θα πρέπει να στραφεί σε άλλες λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα έχει προσεγγίσει την Κίνα για το J-20 (κινεζικό μαχητικό πέμπτης γενιάς), αλλά το Πεκίνο θυμάται την απόρριψη της Τουρκίας στην προηγούμενη "συνεργασία" για πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Έτσι η Τουρκία θα αναζητήσει μεσοβέζικες λύσεις για να καλύψει το κενό στην πολεμικής της αεροπορία. Στο πλαίσιο αυτό συζητά για μαχητικά καθέτου απογειώσεως τύπου Harrier, για το μίνι αεροπλανοφόρο της, ενώ δίνει βάση στο εγχώριας κατασκευής μαχητικό το οποίο οι Τούρκοι θεωρούν ότι θα πετάξει σε μία πενταετία. Πάντως στο πλαίσιο των κυρώσεων CAATSA, οι χώρες που επιθυμεί να συνεργαστεί (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία) δεν θα αντιπαρατεθούν με τις ΗΠΑ ευθέως, όπως εξάλλου έκαναν και με τη Ρωσία.

Ωστόσο "κερδισμένη" στο όλο σκηνικό είναι η Ελλάδα, η οποία καθυστέρησε να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά της αεροσκάφη, ενώ επίσημα δεν έχει επιλέξει ακόμη μαχητικό πέμπτης γενιάς. Οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει την πώληση F-35 στην Ελλάδα και με την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα είναι πιθανό να αναλάβει και κατασκευαστικό ρόλο στο πρόγραμμα. Πηγές από τις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει την απόφαση ένταξης στο F-35 με την αγορά τουλάχιστον μίας μοίρας, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Πολωνία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα