Oικονομολόγοι από όλο τον κόσμο αναμένουν ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός τουλάχιστον μέχρι το 2028, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία μπορεί να εντείνει τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με επίμονες πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Οι ειδικοί προβλέπουν μέσο πληθωρισμό 3,5% για τα επόμενα τρία χρόνια, ελαφρώς χαμηλότερο από το 3,9% που αναμένεται για το 2025, έδειξε τριμηνιαία μελέτη που διεξήχθη από το γερμανικό ινστιτούτο Ifo και το Ινστιτούτο Ελβετικής Οικονομικής Πολιτικής, που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη. Σχεδόν 1.400 ειδικοί από 125 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Πρόσφατα στοιχεία στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή μπορεί να αποδειχθεί πιο επίμονη απ' ό,τι θεωρείτο ως πρόσφατα και να οδηγήσει, έτσι, σε μια παγκόσμια αναδιάταξη των προσδοκιών για μείωση επιτοκίων - ιδίως όσον αφορά την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve.
Το 2025, οι ειδικοί βλέπουν ένα μέσο ποσοστό 2,6% — 0,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι στον προηγούμενο γύρο έρευνας, το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η εκτίμηση κυμαίνεται στο 2,8% για το 2026 και στο 2,9% για το 2028.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν ποσοστό πληθωρισμού 2% το 2028 για τη Δυτική Ευρώπη, προβλέπουν ποσοστό 2,7% στη Νότια Ευρώπη (στην οποία ανήκει και η Ελλάδα) και 2,5% στη Βόρεια Ευρώπη.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έρχονται σε μία στιγμή κατά την οποία οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά - κυρίως εκείνη της αναπτυξιακής "ατμομηχανής" Γερμανίας - και ενώ μια σταδιακή μείωση επιτοκίων προς το 2% από πλευράς της ΕΚΤ μέσα στο 2025 αποτελούσε ως τώρα γενική προσδοκία, προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση.
Τραμπ, δασμοί και πληθωριστικό σοκ
Το Bloomberg, σε ρεπορτάζ του, σημείωνε ότι μέλη της οικονομικής ομάδας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζητούν για σταδιακή αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα στη χώρα αγαθά μήνα με τον μήνα, μια σταδιακή προσέγγιση που στοχεύει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της νέας κυβέρνησης έναντι των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποφυγή εκτίναξης του πληθωρισμού.
Μια ιδέα που συζητείται περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα κλιμακωτών δασμών που θα αυξάνονται κατά περίπου 2% έως 5% τον μήνα και θα βασίζονται σε εκτελεστικά διατάγματα του νέου προέδρου των ΗΠΑ βάσει του Νόμου για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης, είπαν οι πηγές.
Η πρόταση βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφεραν οι πηγές - σημάδι ότι μια σταδιακή προσέγγιση βρίσκεται στα πρώτα στάδια διαβούλευσης.