Οικονομία

Αγωνία για τους δασμούς του Τραμπ: Πόσο θα μας κοστίσουν


Ξεπερνούν τα 2 δισ. οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, απώλειες πάνω από 400 εκατ. αν επιβληθούν δασμοί με συντελεστή 20%

Με αγωνία παρακολουθεί ο επιχειρηματικός κόσμος και στην Ελλάδα τις πρώτες κινήσεις του Τραμπ στο εμπορικό πεδίο, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για επιβολή υψηλών δασμών σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ..

Αύριο αναμένεται ότι ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Τραμπ, θα ενεργοποιήσει τους πρώτους βαρείς δασμούς, με συντελεστή 25%, στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα από τον Καναδά και τον Μεξικό, δύο οικονομίες που αποτελούν βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, με σχέσης έντονης αλληλεξάρτησης και στενά συνδεδεμένες αλυσίδες αξίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει ο Τραμπ, το επόμενο διάστημα θα λαμβάνει συνεχώς μελέτες και εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και θα προσδιορίζει τους δασμούς που θα επιβάλλει σε άλλους εμπορικούς εταίρους. Προεκλογικά είχε κάνει λόγο για δασμούς τουλάχιστον 20% σε όλους τους εμπορικούς εταίρους και 60% στην Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ και βρίσκεται πλέον υπό την απειλή των δασμών, χωρίς να διαφαίνεται ότι ο Τραμπ έχει διάθεση να διαπραγματευθεί, αφού έχει θέσει στόχο να εξαφανίσει το εμπορικό πλεόνασμα των Ευρωπαίων και να φέρει στις ΗΠΑ βιομηχανική και μεταποιητική δραστηριότητα, με την υπόσχεση ότι όποιος παράγει εντός αμερικανικών συνόρων δεν θα αποφύγει μόνο τους δασμούς, αλλά θα έχει χαμηλότερη φορολογία (συντελεστή μειωμένο στο 15%).

Με αυτά τα δεδομένα τα ευρωπαϊκά προϊόντα βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου. Στη μεγάλη εικόνα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ είναι είναι πολύ μικρό ποσοστό των ευρωπαϊκών, όμως οι ΗΠΑ δεν παύουν να αποτελούν τον πέμπτο μεγαλύτερο πελάτη για την Ελλάδα και μια επιβολή δασμών, σε περίπτωση που απορροφηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα έχει κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων για την εθνική οικονομία.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών για το 2023, οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ήταν της τάξεως των 2,2 δισ. και η Ελλάδα είχε πλεονασματικό ισοζύγιο, ενώ το 2022, λόγω των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ, το ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, σε ένα σενάριο επιβολής δασμών 20%, που δεν θα μπορέσουν να μετακυλήσουν οι εξαγωγείς στους Αμερικανούς καταναλωτές, το κόστος για τους Έλληνες εξαγωγείς θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. ευρώ.

 

us

 

Το 2023, ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας - ΗΠΑ μειώθηκε κατά 36,3% σε σχέση με το 2022, φθάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ, αναφέρει η έκθεση του ΥΠΕΞ. Ως εκ τούτου, ο λόγος των διμερών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ ως προς το σύνολο των διεθνών συναλλαγών αγαθών της Ελλάδας, μειώθηκε σε 2,8% έναντι 3,9% το 2022.

Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5% το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανερχόμενες σε 2,1 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε 4,2% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας κατά το 2023. Ομοίως, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις ΗΠΑ σημείωσαν -σημαντική- πτώση το 2023, τάξεως 56,5% ανερχόμενες σε 1,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε 1,9% των συνολικών εισαγωγών της χώρας μας την ίδια χρονική περίοδο.

Στη σημαντική αυτή μείωση των εισαγωγών οφείλεται η επαναφορά του ισοζυγίου εμπορίου με τις ΗΠΑ σε πλεόνασμα, έπειτα από το σημαντικό έλλειμμα που κατεγράφη το προηγούμενο έτος. Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο αγαθών εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 614 εκατ. ευρώ. Οι ΗΠΑ είναι ο πέμπτος (5ος) σημαντικότερος πελάτης και ο δέκατος τέταρτος (14ος) σημαντικότερος προμηθευτής της Ελλάδας για το 2023.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που παρουσιάζεται στη συμμετοχή των εισαγωγών της Ελλάδας από τις ΗΠΑ στο σύνολο των ελληνικών εισαγωγών (+1,5%).

Το 2023 το 81% των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ προήλθε από τριάντα (30) κατηγορίες προϊόντων με εξαγωγές άνω των 12 εκατ. ευρώ. Κορυφαία σε αξία εξαγωγών ήταν τα πετρελαιοειδή (λάδια) με 364,5 εκατ. ευρώ, τα λαχανικά (157 εκατ.), τα τσιμέντα (122,9 εκατ.), τα φρούτα (88,8 εκατ.), το ελαιόλαδο (75,5 εκατ.) και τα τυριά (65,4 εκατ.).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις