Αγορές

Ράλι στα χρηματιστήρια- "Παίχθηκαν" 8,7 δισ. στο ΧΑ- Η ημέρα των traders


Ο Τραμπ έφερε πάλι τη μεγάλη ανατροπή στα χρηματιστήρια, που βρέθηκαν σήμερα στο χείλος του γκρεμού, άλλαξαν κατεύθυνση και επιδόθηκαν σε ένα εντυπωσιακό ενδοσυνεδριακό ράλι ανακούφισης. Καταλύτες αλλαγής κλίματος η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να σταματήσουν προσωρινά τα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν και εν συνεχεία η δήλωσή του ότι η Τεχεράνη επιθυμεί συμφωνία και ότι συνεχίζονται "παραγωγικές" συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προοίμιο προσέγγισης των αντμαχομένων, με προοπτική την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία και κάποιου είδους συμφωνία στο επίμαχο θέμα των πυρηνικών.

Αμεση ήταν η αντίδραση των αγορών, που κατέγραφαν εκείνη την ώρα μεγάλες απώλειες, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν βρεθεί νωρίτερα στα πρόθυρα πανικού. Θεαματικό ριμπάουντ στο ΧΑ, όπου ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε 10 λεπτά από -3,23% σε +2,08%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε από -3,76% σε +4,70%, με άλμα +8,70% - περίπου 100 μονάδων! 

 Συνεδρίαση για traders

Ενδεικτικό είναι ότι η Εθνική γύρισε από -4,3% στο +7,1%, η Alpha Bank από -4,5% απογειώθηκε στο +6,5%, η ΕλβάλΧαλκόρ από -8,3% πήγε +2,9% και πολλές άλλες μετοχές κινήθηκαν με ανάλογη διακύμανση. Ηταν μια συνεδρίαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των intraday traders,  που είχαν τη δυνατότητα να αποκομίσουν ημερήσια κέρδη της τάξεως του 12%. 

 Το ράλι επιταχύνθηκε και απέκτησε διάρκεια με τη συμβολή των short, που έσπευσαν να καλύψουν ανοιχτές θέσεις, βλέποντας την αγορά να αλλάζει ρότα.

 Υπολογίζεται ότι από τα χαμηλά έως τα υψηλά της σημερινής συνεδρίασης "κερδήθηκε" κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 8,7 δισ. ευρώ!

Ο τζίρος ήταν 320,1 εκατ. ευρώ, συν17,2 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.

 Στις διεθνείς αγορές

 Ξαφνικό κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX  στη Φρανκφούρτη έχανε περίπου 1,75%, και τώρα κερδίζει 2,85%, ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει άνοδο 2,30%, ενώ ο FT-100 του Λονδίνου ενισχύεται +0,95%.

 Ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη και στις αμερικανικές αγορές. Ο Dow Jones και ο Nasdaq  ανεβαίνουν +2,35%, ο S&P500 κινείται στο +2,20%

Αλλαγή σκηνικού και στις αγορές εμπορευμάτων, όπου οι τιμές του πετρελαίου, του χρυσού και του ασημιού βυθλιζονται. Κατά 11% υποχωρεί η τιμή του μπρεντ, στα 95,5 δολάρια. 

Στο ταμπλό του ΧΑ

Η συνεδρίαση του ΧΑ ξεκίνησε με μαζικές ρευστοποιήσεις που έστειλαν τους δείκτες στο "βυθό". Οταν γνωστοποιήθηκε η απόφαση Τραμπ, στις 13:00, βρίσκονταν στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -3,23% στις 1.998,09 μονάδες και γύρισε ανοδικά μέχρι +2,37% στις 2.113,68. Εκλεισε στις 2.101,57 μονάδες, με άνοδο 1,78%.

Ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχανε 3,30% και ανέκαμψε μέχρι +2,58%, κλείνοντας  με +1,92% στις 5.330,35 μονάδες. Στο +1,31% ο FTSEM της μεσαίας  κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης  που ξεκίνησε με βουτιά -3,76%, ανέκαμψε στο +4,70% και τερμάτισε με κέρδη 3,42%. Alpha  +5,3%, Πειραιώς +3,7%, Optima +3,6%, Εθνική +3,4%, Eurobank +3,1% (από -4,8%), Κύπρου +0,7%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος, στο κόκκινο η CrediaBank -4%.

Πλήρης ανατροπή σκηνικού και στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips. Επικεφαλής της κούρσας η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που  γύρισε από -4,5% σε +5,3%. Ακολούθησαν ΔΑΑ +2,9%, Cenergy +2,3%, Coca-Cola και Σαράντης +2,1%, Metlen  +1,5%, ΔΕΗ Τιτάν και Aktor +1%, Βιοχάλκο +0,6%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Motor OIl -3,6%, ΕΛΠΕ -2,9%, Jumbo -2,5%, ΕλβάλΧαλκόρ -2,3%, Lamda -1,1%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα