Αγορές

Βουτιά στη Wall - 3,5% κάτω ο Nasdaq


Κατρακυλά το πετρέλαιο

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς μαίνεται το shutdown στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε σημαντική πτώση, ενώ, χθες, δεν ενέκρινε ξανά η Γερουσία των ΗΠΑ τις προτάσεις για προσωρινή χρηματοδότηση του κράτους και δεν διαφαινεται Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί να προοδεύουν στις συνομιλίες. Ο διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Ρας Βόουτ, ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας X ότι «ξεκίνησε η μείωση προσωπικού», δηλαδή η απόλυση ομοσπονδιακών υπαλλήλων εν μέσω της δημοσιονομικής παράλυσης του κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε με νέα «μαζική αύξηση» των δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε δύο εβδομάδες στη Νότια Κορέα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Κίνα «γίνεται πολύ εχθρική», αναφερόμενος στις επιστολές που έστειλε το Πεκίνο σε όλον τον κόσμο με τις οποίες ενημερώνει ότι σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

«Κανείς δεν έχει δει κάτι σαν κι αυτό αλλά, επί της ουσίας, θα προκαλέσει συμφόρηση στις Αγορές και θα κάνει δύσκολη τη ζωή κυριολεκτικά για όλες τις χώρες του κόσμου, ιδίως για την Κίνα» υποστήριξε ο Τραμπ σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social. Πρόσθεσε ότι «θα αναγκαστεί να αντεπιτεθεί οικονομικά» στην Κίνα μετά τους περιορισμούς αυτούς και μία από τις επιλογές του είναι η «μαζική» αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. Ο Τραμπ είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ επειδή «δεν υπάρχει λόγος να το κάνει».

Πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Μίτσιγκαν έπεσε στις 55 μονάδες από 55,1 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν 54,2 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 61,2 μονάδες από 60,4 έναν μήνα νωρίτερα. Οι προσδοκίες για το επίπεδο του πληθωρισμού σε βάθος έτους μειώθηκαν στο 4,6% από το 4,7%.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 45,479.6 μονάδες, με πτώση 1.9%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 6,550.88 μονάδες, πέφτοντας 2.74%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 22,204.43 μονάδες, με απώλειες 3.56%.    

Ο χρυσός αυξήθηκε 0,4% στα 3.989,49 δολάρια η ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το West Texas Intermediate έφτασε στα 58,90 δολάρια το βαρέλι, με μείωση 4,24%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου. Το Brent διολίσθησε στα 62,73 δολάρια, χάνοντας 3,82%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα