Υγεία

Α.Ξανθός: Μονόδρομος για τη φαρμακοβιομηχανία η διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα


Μονόδρομος είναι για τη φαρμακοβιομηχανία η συνεργασία της με χώρες τις Ευρώπης που συνασπίζονται για να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές σε καινοτόμα φάρμακα για τα συστήματά Υγείας τους αλλά και τους ασθενείς τους. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο της 5ης παραγωγικής -όπως την χαρακτήρισε -συνάντησης των χωρών που αποτελούν την πρωτοβουλία της Βαλέτα, και η οποία έγινε εχθές στην Αθήνα.

Ο Α. Ξανθός είπε ότι στη συνάντηση της Αθήνας συμμετέχουν 6 υπουργοί χωρών της Ευρώπης και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να ενισχυθεί η προσπάθεια για να επιτευχθούν, σε κεντρικό επίπεδο χωρών, καλύτερες τιμές για τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα.

«Είναι υποχρέωση μας αυτή η πρωτοβουλία να επιτύχει και να έχει αποτελέσματα. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους 160 εκατ. πολίτες που ζουν στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία να έχουν πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα που χρειάζονται».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις θεραπευτικές κατηγορίες για τις οποίες συνεχώς προκύπτουν βελτιωμένα νεωτέρα φάρμακα και μίλησε για την ογκολογία, τα αυτόανοσα νοσήματα, τα «ορφανά» φάρμακα για τα σπάνια νοσήματα και την αναδυόμενη αγορά των βίο-ομοειδών φαρμάκων.

«Το μήνυμα που δίνουμε στην φαρμακοβιομηχανία είναι ότι μπορεί να έχει ένα σημαντικό κίνητρο από την πρωτοβουλία αυτή, γιατί θα έχει γρήγορη και ευχερή πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει τις χρονοβόρες διαδικασίες κάθε χώρας ξεχωριστά», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας που παρατήρησε ότι το πρόβλημα μη βιώσιμων τιμών στα καινοτόμα φάρμακα είναι πλέον ένα διεθνές φαινόμενο.

Σε δηλώσεις τους οι υπουργοί Υγείας των άλλων χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Βαλέτα τόνισαν ότι θα πρέπει να θωρακιστεί νομικά η διαπραγμάτευση με την φαρμακοβιομηχανία, αλλά και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν μετά από αυτήν. Όλοι συμφώνησαν ότι τα προβλήματα για τους ασθενείς είναι κοινά σε κάθε χώρα και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση της νοσηρότητας, αλλά και με τις νεώτερες τεχνολογίες στα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να είναι προσιτά από τα συστήματά υγείας και να διατίθενται χωρίς πολλές συζητήσεις σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα