Επιχειρήσεις

Allianz Euro Monitor: Αυξήθηκαν οι μακροοικονομικές ανισότητες σε Ελλάδα


Ολλανδία, Εσθονία, Φινλανδία,Κύπρος έκαναν την έκπληξη στο κλείσιμο της ψαλίδας. Στην πρώη θέση η Γερμανία

Παρά τις υγιείς οικονομικές επιδόσεις του 2016, η Ευρωζώνη απέτυχε στο να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο και να μειώσει τις μακροοικονομικές ανισότητες σύμφωνα με το Allianz Euro Monitor το οποίο μετρά τις μακροοικονομικές ανισότητες, χρησιμοποιώντας 20 δείκτες. Στην πρώτη καλύτερη θέση της βαθμολογίας βρίσκεται η Γερμανία, στην δεύτερη η Ολλανδία με την Σλοβενία να ακολουθεί. Ενώ, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες από τις τελευταίες παρουσιάζοντας επιδείνωση των επιδόσεων της 2016 έναντι του 2015.

Μετάφραση – απόδοση κειμένου από το Allianz.com: Ελενα Ερμείδου

Στις περισσότερες χώρες το έλλειμμα του δημοσίου τομέα βελτιώθηκε, κάπως και η ανεργία, ενώ, τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά ελλείμματα, η ανάπτυξη των εξαγωγών σε σχέση με την δυναμική του εμπορίου και την αύξηση της παραγωγικότητας διολίσθησαν, προκαλώντας μία επιδείνωση των δεικτών ισορροπίας.

Στα μετά την κρίση χρόνια, το Euro Monitor κατέγραψε σημαντικές βελτιώσεις. Από το 2012, η μέση βαθμολογία για την ευρωζώνη βελτιώθηκε κατά περίπου 1,5 μονάδες και, 6,5 μονάδες στην βαθμολογία από το ένα μέχρι το δέκα. Επί πλέον δεν υπάρχουν χώρες που να βρίσκονται στην κρίσιμη ζώνη βαθμολογίας, από ένα μέχρι τέσσερεις μονάδες. Αυτό δεν είναι μόνο χάριν των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις που κατέβαλλαν οι χώρες που αντιμετώπισαν κρίση αλλά και λόγω της μεγάλης οικονομικής ανάκαμψης. .

Το Euro Monitor 2016 δείχνει ότι η ανάπτυξη από μόνη της δεν είναι πλέον αρκετή για να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη

Με την υπέρ – χαλαρή νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο ώστε να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλά η ευκαιρία δεν χρησιμοποιήθηκε επαρκώς. Πρόκειται για τις χαμένες περιπτώσεις της Γαλλίας και την Ιταλίας, τονίζει ο Michael Heise, επικεφαλής Οικονομολόγος στην Allianz. Γαλλία και Ιταλία υστερούν στην κατάταξη της βαθμολογίας, ευρισκόμενες πίσω από τις χώρες που αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση.

Τα νέα κράτη μέλη όπως είναι οι χώρες της Βαλτικής διαγράφουν καλύτερες επιδόσεις. Στην ζώνη του ευρώ η Σλοβενία και Σλοβακία βρίσκονται στην και 4η θέση και βρίσκονται πίσω από την Γερμανία που βρίσκεται στην πρώτη θέση και την Ολλανδία που βρίσκεται στην 2η θέση.

Σύμφωνα με τον Μ. Heise: «Η μείωση των ανισορροπιών είναι μια παρατεταμένη διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία και επιμονή. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχυθεί η  ευρωζώνη μακροπρόθεσμα.
Τα κυριότερα σημεία των χωρών του Euromonitor 2016

Για μία ακόμα χρονιά η Γερμανία είναι πρώτη στην κατάταξη των επιδόσεων το 2016, ακολουθεί η Ολλανδία και στην 3η θέση με μικρή απόσταση στην βαθμολογία βρίσκεται η Σλοβενία. . Στην χαμηλότερη θέση βρίσκονται Ιταλία και Γαλλία και ακολουθούν Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα της οποίας η θέση επιδεινώθηκε το 2016 σε σχέση με το 2015

Οι χώρες που έκαναν την διαφορά προς το καλύτερο είναι η Ολλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, και Κύπρος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις