Οικονομία

Aνακωχή στον εμπορικό πόλεμο Ηπα- Κίνας -Δεν θα επιβληθούν δασμοί


Θα καθίσουν πάλι στο τραπέζι των δύσκολων διαπραγματεύσεων

Οι πρόεδροι των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη κήρυξαν την πολυναμενόμενη ανακωχή στον μεταξύ τους πόλεμο, απομακρύνοντας έτσι, έστω για λίγο, μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία. Από την Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του G20, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να αποφύγουν νέους δασμούς και να καθίσουν πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο μία εμπορική συμφωνία. Αυτή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού τα εμπόδια επιμένουν.  

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Xihnua οι δύο πλευρές θα αρχίσουν και πάλι τις συνομιλίες, που οδηγήθηκαν αιφνιδίως σε ναυάγιο τον περασμένο μήνα. Παράλληλα οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποσύρουν όσο αυτές διαρκούν την απειλή για πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν αυξήσει από το 10% στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι «είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Σι της Κίνας». Ήταν «εξαιρετική, καλύτερη δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν «πολλά πράγματα και είμαστε και πάλι σε καλό δρόμο».

Η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δίνει τέλος σε ένα αδιέξοδο έξι εβδομάδων, το οποίο είχε προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε επιχειρήσεις και επενδυτές και σενάρια για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Όπως επισημαίνουν αναλυτές δεν είναι ακόμη σαφές εάν μπορούν πραγματικά να ξεπεραστούν οι διαφορές ΗΠΑ και Κίνας στο εμπόριο και την τεχνολογία και στη μάχη για περισσότερη επιρροή. Παρόλα αυτά  το γεγονός ότι αποτρέπεται προς το παρόν μία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης είναι αναμφίβολα θετικό.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι ο Κινέζος πρόεδρος θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για μία εμπορική συμφωνία την έξοδο της Huawei από τη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ. Αυτό ενδεχομένως να είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις των δύο πλευρών, αφού οι ΗΠΑ κατηγορούν τους Κινέζους για κατασκοπεία μέσω του κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά και για κλοπή τεχνολογίας.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η μάχη για κυριαρχία στα δίκτυα 5G και εν γένει στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας είναι πολύ πιο σκληρή και σημαντική για τις δύο χώρες από την όποια αντιπαράθεση στο μέτωπο του εμπορίου.

O Tραμπ είχε δηλώσει πριν από τη συνάντηση ότι θέλει μία «μνημειώδη» συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ίσους όρους παιχνιδιού. Δεν είναι σαφές πόσο σύντομα αυτή μπορεί να έρθει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις