Πολιτική

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τους S-400 της Τουρκίας


 Ανησυχία στις ΗΠΑ και γενικότερα στις δυτικές κυβερνήσεις έχει δημιουργηθεί για τους πυραύλους S-400 της Τουρκίας, καθώς όπως ισχυρίζονται τα βλήματα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτει τις δυτικές ανησυχίες για τη συμφωνία της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Όπως υποστηρίζει, ο Ερντογάν η χώρα του θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την ασφάλειά της, πρόσθεσε δε: «Έχουν τρελαθεί επειδή κάναμε τη συμφωνία για τους S-400. Τι έπρεπε να κάνουμε, να σας περιμένουμε; Λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα στο μέτωπο της ασφάλειας».

Οι δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας καθώς τα βλήματα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Η απάντηση του Ερντογάν είναι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  πως το ΝΑΤΟ δεν παρουσίασε «οικονομικά αποτελεσματική» αντιπρόταση για ένα εναλλακτικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Η απόφαση για την αγορά του ρωσικού συστήματος λαμβάνεται την ώρα που η Τουρκία έρχεται συχνά σε προστριβές με συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία. Η Άγκυρα έχει οργιστεί με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι εξέφρασε στην Τουρκία τις ανησυχίες του για τη συμφωνία.

«Διαβιβάσαμε τις ανησυχίες μας στους τούρκους αξιωματούχους όσον αφορά ενδεχόμενη αγορά των S-400. Ένα αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων που μπορεί να λειτουργήσει μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ παραμένει η καλύτερη επιλογή για την υπεράσπιση της Τουρκίας από ολόκληρο το εύρος των απειλών στην περιοχή της», ανέφερε σε μια δήλωση ο εκπρόσωπος Τζόνι Μάικλ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις