Ευχάριστες εκπλήξεις συνεχίζει να επιφυλάσσει το ελληνικό χρηματιστήριο, κάνοντας τους αναλυτές να διερωτώνται πόσο ακόμα μπορεί να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, κόντρα στην τάση των μεγάλων διεθνών αγορών και στη δυσμενή συγκυρία.
Σήμερα έχει πάρει πάλι "την ανηφόρα", την ώρα που τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βυθίζονται στο κόκκινο, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τους εμπορικούς πολέμους που εξαπολύει η Αμερική του Τραμπ.
Η είδηση της ημέρας δεν είναι οι δασμοί σε Κίνα-Καναδα-Μεξικό και οι επικείμενοι στην ΕΕ, αλλά οι αποφάσεις των Ευρωπαίων, που αναγκάζονται να βάλουν "βαθιά το χέρι στην τσέπη", ξοδεύοντας 800 δισ. για να στηρίξουν την άμυνα τους μετά την απόσυρση της αμερικανικής "ομπρέλας" και τη διαφαινόμενη προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας.
Οι κολοσσιαίες δαπάνες θα έχουν προφανώς σοβαρές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες και στα δημοσιονομικά των χωρών της ΕΕ. Οι αγορές ευλόγως ανησυχούν, με αποτέλεσμα ο DAX να υποχωρεί αυτή την ώρα σχεδόν 2%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 χάνει 1,37% και ο FT-100 του Λονδίνου βρίσκεται στο -0,50%
Εντελώς διαφορετική εικόνα στο ΧΑ, που ξεκίνησε με μικρές απώλειες, αλλά γύρισε γρήγορα ανοδικά και τώρα όλοι οι δείκτες καταγράφουν κέρδη.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,67% (στις 1.597,09 μονάδες), γύρισε ανοδικά μέχρι +0,67% στις 1.619,08 και τώρα βρίσκεται στις 1.613,6 μονάδες με κέρδη 0,35%
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει επίσης άνοδο 0,35% στις 3.956,7 μονάδες. Ο δείκτης των mid caps κερδίζει 0,40%.
O τραπεζικός δείκτης έχανε αρχικά μέχρι 0,44%, γύρισε ανοδικά μέχρι +1,47% και τώρα "γράφει" +0,75%. Προηγείται η Κύπρου με +1,1%. Ακολουθούν Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος +1%, Optima +0,6%, Eurobank +0,2%. Στο κόκκινο η Attica -0,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +2,9%, Αεροδρόμιο +1,8%, Cenergy και ΕΥΔΑΠ +1,4%, Lamda +1,1%, OTE +0,6%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι ΔΕΗ -1,2%, Σαράντης -0,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ -0,3%.