Οι εργαζόμενοι σε επτά από τις αποθήκες του διαδικτυακού γίγαντα της λιανικής Amazon στη Γερμανία θα απεργήσουν διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς για τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες αυτήν την εβδομάδα και η αρχή έγινε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ανακοίνωσε η συνομοσπονδία συνδικάτων ver.di.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, υπό το σύνθημα «όχι άλλες εκπτώσεις στους μισθούς μας», προγραμματίστηκαν ώστε να συμπέσουν με τη λεγόμενη Prime Day της Άμαζον, όταν ο αμερικανικός κολοσσός των πωλήσεων λιανικής μέσω Διαδικτύου προσφέρει στους συνδρομητές της υπηρεσίας Prime μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη.
Η Γερμανία είναι η δεύτερη σημαντικότερη αγορά για την Άμαζον, μετά τις ΗΠΑ.
Η εταιρεία ωστόσο είναι αντιμέτωπη με μια μακρόχρονη διένεξη με τα συνδικάτα στη Γερμανία, που διεκδικούν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους των αποθηκών της Άμαζον κι έχουν προκηρύξει επανειλημμένα απεργιακές κινητοποιήσεις από το 2013.
«Την ώρα που η Άμαζον προτρέπει τους πελάτες της να κυνηγήσουν τις μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρει κατά την Prime Day, στερεί από τους υπαλλήλους της έναν μισθό με τον οποίο να μπορούν να ζήσουν», στηλίτευσε ο Ορχάν Ακμάν, στέλεχος της γερμανικής συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στις υπηρεσίες, ή ver.di, σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ.
«Η εταιρεία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τομέων της λιανικής και των πωλήσεων μέσω ταχυδρομείου», συνέχισε ο Ακμάν. «Οι μισθοί στην Άμαζον δεν γίνεται πλέον να ορίζονται με τρόπο που ανάγεται στον φεουδαλισμό», πρόσθεσε.
Η ver.di ζητεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να αποκτήσουν δεσμευτική ισχύ στον τομέα λιανικής στη Γερμανία. Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε ο Ακμάν, «η νομικά δεσμευτική για όλους συλλογική σύμβαση εργασίας θα εφαρμοζόταν και στην Άμαζον».
Η Άμαζον λειτουργεί συνολικά 12 αποθήκες στη Γερμανία.
Νωρίτερα χθες Κυριακή, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια να ανοίξει ακόμα μία αποθήκη στη χώρα εντός του έτους και να δημιουργήσει πάνω από 2.800 θέσεις απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ