Επιχειρήσεις

Από Κινέζους και Ελληνοαμερικανούς οι προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική


Το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος και η προτεινόμενη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα στον τομέα του bancassuranse θα είναι οι βασικοί παράμετροι για την  έκβαση της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Υποψήφιοι αγοραστές είναι τρεις κινεζικοί όμιλοι και μία κοινοπραξία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, που κατέθεσαν  χθες δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, οι προτάσεις κατατέθηκαν από:

-  Κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο μετέχουν το Calamos Asset Management Fund του Ελληνοαμερικανού Τζον Κάλαμος και το Exin Group, που επενδύει στον ασφαλιστικό τομέα και συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον όμιλο Κανελλόπουλου-Αδαμαντιάδη

- Το κινεζικό επενδυτικό γκρουπ Fosun, που συμμετέχει ήδη σε ελληνικές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων (Follie-Folli, projects ακινήτων κλπ).

-  Οι κρατικοί κινεζικοί όμιλοι Wintime και Gongbao, που δραστηριοποιούνται κυρίως στις ασφάλειες και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η Wintime είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές του ασφαλιστικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, με χαρτοφυλάκιο συμμετοχών αξίας 165 δισ. ευρώ.

Οι προσφορές θα αξιολογηθούν από την Goldman Sachs και την Morgan Stanley, που έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι της Εθνικής. Η διοίκηση του ομίλου θα κληθεί εν συνεχεία να λάβει τις τελικές αποφάσεις, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από πλευράς του προσωπικού εταιρείας, αλλά και αντιρρήσεων-διαφωνιών που εκδηλώνονται από ανώτερα στελέχη της τράπεζας.

Το deal θα περιλαμβάνει πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής  Ασφαλιστικής και 10ετή σύμβαση για την πώληση τραπεζασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου καταστημάτων της τράπεζας.

 Ο πήχυς στα 700 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πηγές στην Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση του ομίλου δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο της πιο κερδοφόρας θυγατρικής κάτω από το λογιστικό κόστος κτήσης που εμφανίζει στα βιβλία της.  Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποδεχθεί τίμημα χαμηλότερο των 520-530 εκατ. ευρώ για το 75%.

Σ’αυτό πρέπει να προστεθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ,  που αντιστοιχούν στην αποτίμηση της σύμβασης για το bancassurance - δηλαδή τις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.

Ο πήχυς του συνολικού τιμήματος τοποθετείται λοιπόν πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ, που θα βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας και θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της.

Κατά την άποψη τραπεζικών παραγόντων, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε «δίκαιη αποτίμηση» και με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της Εθνικής ασφαλιστικής, η οποία το 2015 είχε καθαρά κέρδη περίπου 104 εκατ. ευρώ, ενώ στον ισολογισμό της χρήσης 2016 θα εμφανίσει καθαρό αποτέλεσμα περίπου 58 εκατ. μετά από φόρους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις