Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις νέες εξελίξεις γύρω από την κινέζικη Evergrande.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς διορία μέχρι το Σάββατο για την αποπληρωμή κρίσιμου ομολόγου έχει η Evergrande βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπία. Μετά από τρεις εβδομάδες αναστολής, ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευσή της η μετοχή του κινεζικού του κτηματομεσιτικού κολοσσού Evergrande στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, και βρέθηκε να υποχωρεί 10% λόγω της προσπάθειας πώλησης περιουσιακών της στοιχείων στην Hopson Development Holdings η οποία τελικά δεν καρποφόρησε. Η Evergrande ήταν σε συνομιλίες με την Hopson αναφορικά με την πώληση της μονάδας υπηρεσιών, ωστόσο η Hopson ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι οι συνομιλίες για την πώληση του 50,1% της Evergrande Property Services ναυάγησαν. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η Evergrande . Η συμφωνία θα μπορούσε να αγγίξει τα 20,4 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ ή 2,58 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Η κεντρική τράπεζα της Κίνα έκανε ένεση ρευστότητας $15,6 δισ. στην αγορά σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ντόμινο των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Evergrande.
Οι ασιατικές μετοχές δέχθηκαν πλήγμα από την είδηση για το ναυάγιο της πώλησης. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων και βιομηχανιών ενώ εντείνεται η νευρικότητα για τα εταιρικά αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα και τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν.
H καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Η Κομισιόν γνωστοποίησε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπεσε στις -4,8 μονάδες τον Οκτώβριο από -4 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν απώλειες στις -5 μονάδες.
Στα εταιρικά αποτελέσματα, η ελβετική ABB προέβη σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τις πωλήσεις του έτους, ενώ η AB Volvo ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και η Unilever ξεπέρασε τις προβλέψεις για την αύξηση των πωλήσεων στο γ' τρίμηνο.
Bουτιά σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έκανε σήμερα η τουρκική λίρα μετά τη διπλάσια σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Η λίρα υποχώρησε 2,9% στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ των 9,4782 ανά δολάριο μετά τη μείωση των επιτοκίων στο 16% από 18%. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη λίγος χώρος για τη χαλάρωση της πολιτικής της έως το τέλος του έτους, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα και μεγαλύτερη πίεση στη λίρα, η οποία έχει ήδη φέτος τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 18% τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε σχεδόν στο 20% στην Τουρκία. Η μείωση θεωρήθηκε ως μία συνέχεια της αντίθεσης του Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια, η οποία τον οδήγησε στην αντικατάσταση τριών κεντρικών τραπεζιτών την τελευταία διετία. Στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance) δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές βγάζουν σταθερά τα χρήματά τους από την Τουρκία μετά τη μείωση του επιτοκίου τον περασμένο μήνα. Στοιχεία έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 469,64 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0,09%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,156.95 μονάδες, με πτώση 0.36%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,190.9 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.45%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,484.55 μονάδες, με βουτιά 0.25%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,190.9 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.45%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,532 μονάδες, με απώλειες 0.19%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,945.5 μονάδες, χάνοντας 0.80%.