Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής (BCRA) αύξησε τη Δευτέρα το κατευθυντήριο επιτόκιό της από το 40% στο 45%, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την πτώση του νομίσματος της χώρας, του πέσο, το οποίο απώλεσε άλλο ένα 2,83% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, με την υποχώρηση της συναλλαγματικής του ισοτιμίας να φθάνει αθροιστικά το 10% μέσα σε δύο εβδομάδες.
Στο Μπουένος Άιρες, το ένα δολάριο ανταλλασσόταν μετά το κλείσιμο της αγοράς συναλλάγματος με 30,72 πέσο—τη Δευτέρα έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 30 πέσο.
Η κυβέρνηση αποφάσισε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας να «αναστείλει την πώληση δολαρίων» προσωρινά, ενώ από την πλευρά της, η BCRA ανέφερε ότι θα διαθέσει σήμερα Τρίτη 500 εκατομμύρια δολάρια από το αποθεματικό της για να καλυφθεί η ζήτηση και να σταθεροποιηθεί το πέσο.
Από την αρχή της χρονιάς η έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι του πέσο της Αργεντινής επιτάθηκε και η πτώση του έναντι του δολαρίου έχει φθάσει πλέον το 40% της αξίας του. Η πρώτη μεγάλη αύξηση του πυρετού γύρω από το αργεντίνικο νόμισμα είχε καταγραφεί αμέσως μετά την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Τις τελευταίες ημέρες το νόμισμα άλλης μιας αναδυόμενης οικονομίας, η τουρκική λίρα, επίσης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση (έχει απολέσει το 40% της αξίας της μέσα σε τρεις μήνες).
Η κυβέρνηση της Αργεντινής υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 30% τους τελευταίους 12 μήνες.
Τη Δευτέρα το ΔΝΤ εξέφρασε για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη του στις αρχές της Αργεντινής και την πολιτικής τους να μειωθεί η παρακαταθήκη των βραχυπρόθεσμων τίτλων που εκδίδει η BCRA ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η κρίση εμπιστοσύνης αντανακλάται στην άνοδο του επιπέδου του οικονομικού κινδύνου στην Αργεντινή, όπως τον υπολογίζει η JP Morgan, πάνω από τις 700 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο συντηρητικός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι.
Ο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2015, ήρθε σε απόλυτη ρήξη με την οικονομική πολιτική της προκατόχου του, της κεντροαριστερής τέως προέδρου Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ. Η πολιτική του έγινε δεκτή με ικανοποίηση στις αγορές, αλλά η οικονομική ανάπτυξη που υποσχόταν αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί από ό,τι προβλεπόταν.
Ο κεντροδεξιός πρόεδρος λέει πως η οικονομία της χώρας του βιώνει μια «καταιγίδα» και εξαγγέλλει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, μολονότι εξαιρετικά αντιδημοφιλής αφού συνοδεύεται από αθρόες απολύσεις, μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, αυξήσεις τιμών...
Μια αποστολή του ΔΝΤ βρισκόταν τη Δευτέρα στο Μπουένος Άιρες για να αξιολογήσει και να επαληθεύσει ότι η Αργεντινή εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, έγινε τον Ιούνιο. Η προσεχής αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο.
Έπειτα από την ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το 2017, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής δεν αναμένεται να επεκταθεί παρά μόλις κατά 0,4% φέτος, κατά τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Πηγή ΑΜΠΕ