Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ.
Αυτές θα αφορούν στη διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησης του, προώθησης των θέσεων τους και συνεργασίας με το υπουργείο.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως έχει συμφωνηθεί η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ - ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας, και τόνισε ότι στηρίζει τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις, καθώς «είναι κοινός μας στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως» όπως σημείωσε.
Ανακοίνωσε τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, ενώ αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα «Απόλλων» που θα αφορά αποκλειστικά τον πρωτογενή τομέα, ώστε μέσα από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών, θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, με την οποία έχει συμφωνηθεί η σύσταση κοινής Επιτροπής, η οποία θα παραδώσει τις προτάσεις της εντός διμήνου.
Τη βάση της διαβούλευσης με την ΕΘΕΑΣ για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, θα αποτελέσει η επικαιροποιημένη μελέτη της διαΝΕΟσις, με στόχο ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το συνεργατικό κίνημα και την κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στους συνεταιρισμούς.
Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισε πως όταν το ζήτημα των αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ήλθε στο Ευρωκοινοβούλιο, «οι μεν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόντες, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου ψήφισε κατά, δηλώνοντας εκ των υστέρων ότι έκανε λάθος» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.
Τους απηύθυνε κάλεσμα να πιέσουν τις ευρωομάδες στις οποίες ανήκουν να στηρίξουν, αν συμφωνούν τις τρεις βασικές αλλαγές που έχει προτείνει η Ελλάδα. Αυτές είναι:
* Η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται 33 με ό,τι διοικητικό βάρος προσθέτουν στους αγρότες.
* Το 2% της ΚΑΠ που αναλογεί σε κάθε χώρα να μπορεί να διατίθεται, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής σε περιπτώσεις θεομηνιών, όπως η Daniel.
* Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα.
Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι πριν το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες, με τα 425 εκατ. ευρώ εξ' αυτών να αφορούν στα Οικολογικά Σχήματα.
Σημείωσε ότι οι έλεγχοι σε μέλι και λάδι θα ενταθούν ενόψει του Πάσχα, όπως και στο κρέας και στα αυγά.
Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι συνολικά από τα 45 Επιμελητήρια της χώρας που είναι θετικά για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων, τα 22 έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες σύστασης.