Παράδειγμα προς μίμηση για τις ελληνικές συστηματικές τράπεζες χαρακτηρίζει το Bloomberg την Attica Bank, για τον τρόπο με τον οποίο έλυσε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων της.
Σε σημερινό του δημοσίευμα το έγκυρο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων επισημαίνει ότι, ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας προσπαθούν να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους, η μικρότερη τράπεζα, η Attica Bank, στράφηκε πρώτη στην τιτλοποίηση, βρίσκοντας έναν αποτελεσματικό τρόπο για να συρρικνώσει τα επισφαλή δάνεια και να κλείσει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα.
Η τράπεζα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Aldridge EDC –μιας επενδυτικής εταιρείας που ειδικεύεται στα distressed assets. Τιτλοποιεί 1,3 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων με βάση ένα σχέδιο που θα περικόψει στο ήμισυ την μη εξυπηρετούμενη έκθεσή της. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την ΤτΕ και ίσως να αποτελέσει προάγγελο παρόμοιων συμφωνιών από τις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες.
"Με την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας, η Attica Bank θα επιστρέψει στον χάρτη", δήλωσε σε συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης.
Οπως επισημαίνει το Bloomberg, με 2,4 δισ. ευρώ NPEs στο τέλος του 2016 (61,8% των συνολικών χορηγήσεων της), η Attica Bank είχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επισφαλών δανείων στην Ελλάδα. Επίσης αντιμετώπιζε κεφαλαιακό έλλειμμα 70 εκατ. ευρώ σε ένα δυσμενές σενάριο με βάση τη συνολική αξιολόγηση από την ΤτΕ.
Μετά από την τιτλοποίηση, το ποσοστό των NPEs να μειωθεί από 61,8% σε 39,5% και η αναλογία των NPLs από 50% σε στο 33%.
Παράλληλα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 αυξάνεται από 14,8% σε 17%.