Μετά από πέντε έτη κυρώσεων, το Ιράν επανέρχεται στο χάρτη της παγκόσμιας κοινότητας. Η επιστροφή της χώρας στην παγκόσμια εμπορική κοινότητα σημαίνει την αλλαγή δεδομένων στο κλάδο των πετρελαιοειδών, ταυτόχρονα και την οικονομική της ανάπτυξη, σύμφωνα με την Coface.
Tο Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. με το ΑΕΠ της χώρας θα κυμαίνεται στα 416,5 δισεκ. δολάρια. ενώ, η αναμενόμενη ανάπτυξη σύμφωνα πάντα με την Coface θα είναι 3,8% το 2016, μετά την άρση των κυρώσεων.
Οι ξένες επενδύσεις μετά την άρση των κυρώσεων προβλέπεται να φτάσουν τουλάχιστον τα 50 δισεκ. δολάρια. Πρόκειται για ένα αριθμό που απέχει μακράν των 2,1 δισεκ. δολαρίων που επενδύθηκαν το 2014.
Οδηγός της ανάπτυξης σύμφωνα με την 3η μεγαλύτερη ασφαλιστική πιστώσεων στο κόσμο θα είναι οι μεταφορές, ο κλάδος ακινήτων και η αστική ανάπτυξη.
Η πλήρης άρση των κυρώσεων θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, ωστόσο, κάποια εμπόδια μπορεί να υπάρξουν από τις αρνητικές προοπτικές που επικρατούν στην αγορά.
Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Παραγωγής Ενέργειας στο Ιράν, η παραγωγή κατά μέσο όρο το 2015 έφτασε τα 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ, για το 2016 αναμένεται να φτάσει τα 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ακόμα και τα 3,6 εκατ. βαρέλια το 2017.
Ισχυρές προοπτικές παρουσιάζει και ο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπου συμμετέχει στο 10% του ΑΕΠ. Ο κλάδος αναμένεται να επωφεληθεί από το άνοιγμα της αγοράς και θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες στην Δύση για νέες εξαγωγές. Ωστόσο αυτή η μαζική άφιξη θα προκαλέσει έντονους ανταγωνισμούς στην χώρα.
Η άφιξη νέων εμπορικών σημάτων θα δημιουργήσει προβλήματα στις εγχώριες εταιρείες οι οποίες ήδη μάχονται μεταξύ τους για να συγκρατήσουν τα μερίδια τους στην αγορά.